Zaštita Biljaka I Useva U Zimskom Periodu

zaštita biljaka

Kako dani postaju hladniji i jesen se bliži kraju, postaje posebno važno zaštititi biljke, pogotovo od zime, mraza i vetra. Ovo se naročito odnosi na biljke koje uzgajamo u hladnijem prostoru od područja koje je preporučeno za njihovo uzgajanje. 

Tokom zimskih meseci treba primeniti mehaničke mere zaštite u poljoprivredi koje značajno smanjuju potencijal biljnih bolesti  i štetočina u narednoj sezoni. Tu mislimo na odstranjivanje bolesnih grana u voćnjacima, na postavljanje mamaca (na bazi cink fosfida) za uništavanje glodara na otvorenom polju pod žitaricama itd.

Neke biljke koje se uzgajaju u saksijama će morati da budu smeštene u zatvorene prostore zimi. Međutim, biljke zasađene u zemlji ne mogu se pomerati. Zbog toga je vredno znati kako zaštititi biljke od prekomerne hladnoće, zimskih mrazeva i mraznog, sušnog vetra.

Borba protiv izmrzavanja žitarica

Ozimim usevima žitarica je sneg najbolja zaštita od izmrzavanja. Faktori koji utiču na izmrzavanje su: sorta pšenice, intenzitet duvanja vetrova tokom golomrazice, dubina čvora bokorenja biljke, sadržaj šećera i belančevina u biljci itd. 

U borbi protiv izmrzavanja preporučuje se: gajenje sorti otpornih prema izmrzavanju, zatim blagovremena i na određenu dubinu obavljena setva, kao i kvalitetno i blagovremeno  đubrenje uopšte, a naročito fosfornim đubrivima.

Zaštita biljaka od mraza

Mnoge biljke zahtevaju zaštitu od uticaja niskih temperatura zimi. Moramo sprečiti smrzavanje biljaka, a često i zaštititi zemljište oko biljaka od smrzavanja. To možemo postići korišćenjem različitih vrsta izolacionih materijala prirodnog porekla, ili gotovih materijala kupljenih u baštenskoj radnji, čija je svrha zaštita biljaka od mraza.

Folija protiv smrzavanja

Folija protiv smrzavanja je idealna zaštita za biljke zimi. Ovaj film je idealno rešenje za zaštitu biljaka i useva u hladnoj sezoni. Obezbeđuje optimalnu zaštitu biljaka tokom zime. Tokom hladne sezone biljke idu u vegetativni mir kako bi se zaštitile od niskih temperatura. Međutim, biljkama je potrebna pomoć u ovom prirodnom procesu. 

Ovakva folija se može koristiti za bilo koju kulturu u godišnjim dobima sa opasnošću od mraza ili niskih temperatura, vodeći računa samo da se kod vrsta sa osetljivim vrhuncem rasta okači na što manjoj udaljenosti od vrha. Biljke se pokrivaju odmah nakon sadnje na otvorenom polju, a ivice materijala se pričvršćuju direktno na zemlju. Kada postoji opasnost od mraza, zemljište ispod folije se mora prethodno zaliti. Folija je stabilna na UV dejstvo. Može se koristiti tokom 2 ili 3 godine.

Malčiranje 

Drveće, biljke i žbunje je potrebno malčirati  da bi se stvorila dodatna zaštita biljaka za zimu.

Malčiranje je jednostavan proces koji podrazumeva pokrivanje zemljišta materijalima biljnog ili mineralnog porekla (najčešće se radi uz pomoć opalog lišća u jesen). Malčiranje je važna mera kontrole erozije i gubitka vode. Sloj malča od 5 cm će smanjiti gubitak vode i pomoći u održavanju konstantne temperature zemljišta oko korena.

Kod malih ili puzavih biljaka, malčiranje se sastoji u tome da se biljke u potpunosti prekriju, dok se kod najviših pokriva samo osnova. Za ovu vrstu zaštite koristi se suvo lišće, piljevina, kora drveta, slama, grančice ili specijalni papir za malčiranje.

Prekrivanje biljaka

Baštenske biljke možete zaštititi tako što ćete ih prekriti raznim tekstilima, kartonskim ili metalnim kutijama ili čak isečenim plastičnim bocama. treba biti oprezan u slučaju ove metode, jer se mora se obezbediti provetravanje biljaka. Ukoliko se ne provetravaju i temperatura naglo poraste, biljke mogu da izgore.

Unošenje saksijskih biljaka u zatvoren prostor 

Saksije se useljavaju u kuću ili u prostorije zaštićene od hladnoće. Ako su prevelike i ne mogu da se pomeraju, biće prekrivene tekstilom, zemljom ili malčom, jer je njihovo korenje mnogo više izloženo mrazu nego kada se uzgaja direktno u zemlji.

Zamrzavanje biljaka 

Nešto sofisticiraniji način zaštite je zamrzavanje biljaka uz pomoć sistema za navodnjavanje koji konstantno daju vodu na površinu čitavih useva. Stalno nanošena na površinu biljaka, voda se smrzava kada dođe hladnoća, štiteći ih od mraza, vetra i naglih promena temperature.

zaštita biljaka

Mešanje vazduha uz pomoć ventilatora

Ventilatori se koriste za blagotvorno pomeranje vazdušnih masa, pri čemu se hladni vazduh na nivou zemlje zamenjuje toplijim strujama.

Hidriranje biljaka

Višegodišnje biljke nastavljaju da se znoje i gube vodu kroz lišće, čak i zimi. Biljke koje su dobro hidrirane do smrzavanja imaju veće šanse za preživljavanje.

Obmotavanje mladih stabala

Mlada stabla i šiblje se takođe štite tako što se obmotaju prvo slamom, a zatim jutom ili lanom. Stavite slamu u prostore između grana, počevši od dna. Nakon sređivanja slame slobodno obmotajte biljku krpom i zavežite je konopcem. Biljke ni slučajno ne treba umotavati direktno u foliju. Hermetička folija ubija krajeve izdanaka, pukotine u kori i promoviše razvoj gljivičnih bolesti. Nikada ne koristite crni netkani agrotekstil za pokrivanje biljaka. Samo beli agrotekstil je dobar pokrivač za zimu.

Paljenje vatre i dimljenje

Ovo su efikasne metode borbe protiv mraza i za podizanja temperature vazduha do vrednosti iznad 0℃. Paliti se može drvo, papir, slama, tkanina, vlažni papir, karton, stara motorna ulja itd. Prilikom dimljenja treba voditi računa da dim bude težak da bi se duže zadržavao unutar zasada.

Oprez!

Prerano postavljanje pokrivača od mraza može biti štetno, jer će to odgoditi mirovanje biljaka. Zato pokrivajte biljke tek nakon prvih, umerenih mrazeva (najbolje tek u novembru).

„AGRO CESLA” Vam nudi pomoć u vezi sa svim pitanjima vezanim za zaštitu biljaka i useva u zimskom periodu, kao i efikasnu podršku uz savete i konsultacije. Kontaktirajte nas!

Facebook
Twitter
LinkedIn