Najpogodnije Vrste Voća Za Uzgoj u Srbiji

Malina i borovnica su najpogodnije vrste voća za uzgoj u Srbiji

Uzgoj voća na našim prostorima više je nego unosan poduhvat. Dok se marketi pune kvalitetnim i ukusnim voćem, domaći poljoprivrednici imaju pune ruke posla. Ove zdrave namirnice koje vode poreklo sa srpskog tla nisu omiljene samo kod nas – izvoze se i u zemlje EU, Sad, i Rusiju, između ostalog. 

Ipak, naši poljoprivrednici ne uzgajaju samo voće “na veliko”. Pored ozbiljnih plantaža, često se mogu videti i manji voćnjaci. Oni obično služe za ličnu upotrebu i sadrže manje vrsta. 

Bilo da planirate da sadite manji voćnjak iza kuće ili da uložite u veliku plantažu, šanse da ćete uspeti su velike. U nastavku, pročitajte koje su najisplativije i najuspešnije vrste voća za Uzgoj u Srbiji. 

Borovnica

Prva vrsta koju vredi pomenuti je svakako borovnica. Zbog svoje visoke otkupne cene, ovo voće je najčešći izbor naših voćara. Cena kilograma borovnice se kreće izmežu 700 i 800 dinara. Iz godine u godinu, sve je veći broj zasada ovog voća.

Ukoliko i vi planirate da zasadite borovnicu, bitno je da znate da prvi veći rod nećete dobiti barem do treće godine. Tek četvrte godine možete očekivati dovoljno veliki rod koji bi poklopio troškove zaduživanja. 

Ipak, peta godina je ono što se čeka – tada kreće zarada. Što se tiče prinosa borovnice, po hektaru može se dobiti čak i do 25 tona. 

Kako su ulaganja velika i dugo se čeka na zaradu, izuzetno je važno adekvatno zaštiti borovnicu. Protivgradna mreža, visok kvalitet vode i dobar sistem za navodnjavanja su prioritetni za ove svrhe. Pored toga, zemljište i sadni materijal bi trebalo da budu što je moguće bolji. 

Trešnja 

Pored borovnice, trešnja predvodi vrste voća pogodne za uzgoj u Srbiji. Nažalost, ovi zasadi još uvek nisu postigli svoj pun potencijal na domaćem ili svetskom tržištu. 

Razlog za ovaj deficit mogu biti visoka ulaganja koja trešnja traži. Cena sadnice je oko 8 evra, a broj sadnica po hektaru se kreće između 800 i 1200 stabala. Da bi se samo počelo, potrebno je uložiti  minimum 6000 evra. 

Ipak, ovaj iznos se vrati treće godine roda. U proseku, prinos je 20 tona po hektaru po sezoni. Prodajna cena trešnje se kreće od 1,8 do 2 evra po kilogramu. Naše trešnje su obično teške 4-6 grama, dok novije sorte idu i do 14 grama. 

Orah

Kada su u pitanju unosne vrste voća za uzgoj u Srbiji, vredno je pomenuti i orah. Što se tiče ulaganja u orah, ovde trošskovi ne prelaze 1400 evra po hektaru. Lak za održavanje i isplativ, orah je česta kultura u našim predelima. 

Iako se za prvi prihod čeka barem nekoliko godina, sva ulaganja se isplate. Cene retko prelaze 10 evra po kilogramu, a na jednom hektaru može da se dobije 4 tone oraha. Polovina od toga je samo jezgro. 

Kada je u pitanju zaštita oraha, ulaganja su minimalna. Orah ima jak korenov sistem i nije mu neophodan ozbiljan sistem za navodnjavanje. Nije potrebno puno prskati orah da bi se zaštitio od štetočina i nije mu problem da uspe čak i na manje kvalitetnom zemljištu.

Malina i kupina 

Ove višegodišnje zeljaste biljke izuzetno su popularne na našim prostorima. Kako je Srbija 3. u svetu po uzgoju maline, ne čudi što se i ova voćka našla na našoj listi. 

I maline i kupine traže propusna i rastresita zemljišta. Sve doke je zemljište slabo kiselo, bogato humusom i uvek vlažno, bobice će rađati. Kvalitet zemljišta uvek će odrediti uspeh roda, kada su u pitanju malina i kupina.

Ove bobice se sade u periodu od oktobra do aprila. Pred leto, jako je važno orezati žbunove. Ukoliko se sve obavi kako treba, može se očekivati ozbiljan prinos. Zbog posebnih uslova za uzgoj, bobice se češće gaje u brdskim predelima koji obiluju padavinama. 

Jabuka i kruška

Na kraju, jabuke i kruške su takođe popularne vrste voća za uzgoj u Srbiji. Od ranog leta do kasne zime, plodovi jabuke se beru i pristužu u naše markete i na naše pijace. Ova izuzetno zdrava voćka se najčešće gaji zbog visokih pronosa i solidne otupne cene. 

Zimske sorte jabuke su posebno popularne. Kako je njihov prinos veći i kvaliet bolji, i njihove krajnje cene su više. 

Preko 200 različitih sorti kruške na našim prostorima ukazuje na njenu popularnost i uspeh. Kako kruška brzo cveta (za samo 20 dana), plodove možete očeivati brzo, sve dok je zemljište drenirano. 

Iako bolje podnosi sušu od jabuke, i krušku treba redovno zalivati. U junu i julu, kada najviše raste, kruški treba obezbediti više vode nego inače. Ovaj problem vam mogu rešiti sistemi za navodnjavanje ili poljoprivredni kopači kanala namenjeni za dovođenje ili odvođenje vode.

Uzgoj voća u Srbiji po regionima

Iako je Srbija zemlja poznata po uzgoju voća, nije svaka kultura jednako zastupljena u celoj zemlji. Na primer, jabuke i višnje se najviše gaje u subotičko-horgoškom regionu, dok su u podunavskom regionu populrne jabuke, breskve, kruške i trešnje. 

Timočki region prednjači u proizvodnji oraha i lešnika, dok je Šumadija poznata po jabuci, šljivi, kupini, jagodi i borovnici.

Šljive, maline i borovnice su takođe posebno uspešne u Zapadnomoravskom rejonu, a višnje, jagode i borovnice u Južnomoravskom.

Zbog velikog broja voća koje uspeva na našim prostorima, Srbija je postala poznata kao voćarska zemlja. Zahvaljujući dobrom zemljištu i optimalnim vremenskim uslovima, ove vrste voće uspeće i u vašem dvorištu ili plantaži. Nadamo se da vam je ova kratka lista koja sadrži najpogodnije vrste voća za uzgoj u Srbiji pomogla da se odlučite za vaš naredni voćarski biznis!

Facebook
Twitter
LinkedIn