Vađenje Šargarepe i Mladog Krompira

Vađenje Šargarepe i Mladog Krompira

U narednom tekstu bavićemo se odgovorom na pitanje šta je to vađenje šargarepe i mladog krompira. 

Vađenje šargarepe

Karakteristike šargarepe

Šargarepa je dvogodišnja povrtarska biljka, čiji je koren vretenast, obično narandžaste boje i veoma bogat vitaminima i mineralima. Narandžasta boja je posledica prisustva beta-karotena što ovaj koren čini značajnim izvorom vitamina A. Koristi se u ishrani i to: u svežem stanju, kuvana, konzervirana i kao začin (seckana i sušena).

Gajenje šargarepe

Ova povrtarska biljka dobro uspeva u rastresitom i humusom bogatom zemljištu. Raspored redova i način nege zavisi od sorte koja se uzgaja.

Šargarepa ima dva roka setve, prolećno i jesenje. Prolećna setva je kad se seje tokom ranog proleća i šargarepa se obično vadi iz zemlje krajem juna i početkom jula meseca.

 Jesenja sadnja se obavlja tokom maja meseca i ona se vadi kada korenovi dostignu tehnološku zrelost. Berba iz prolećne setve se koristi tokom sezone, dok ono što se dobije u jesenjoj setvi može da se čuva na duži period u odgovarajućim uslovima.

Kada vaditi šargarepu?

Za vađenje šargarepe koristi se savremena mehanizacija. Obično povrtari vade šargarepu oslanjajuči se na izgled i veličinu korenskih biljaka. U principu, ovo je ispravan pristup, jer je duboko narandžasta i velika kalupirana šargarepa sigurno zrela i spremna za vađenje.

S druge strane, postoje situacije u kojima se spoljno vrednovanje može pokazati nepouzdanim. 

Vreme kopanja šargarepe treba izračunati uzimajući u obzir niz faktora, kao što su:

 • Sorta šargarepe,

Danas na tržištu postoji stotine vrsta semena šargarepe, a svako povrće je različito. Zbog toga, pre vađenja šargarepe, obavezno treba pročitati podatke sa ambalaže semena da biste razumeli kako treba da izgleda zrelo povrće korena. Ipak bi bilo dobro probati povrće jer zrela šargarepa ima posebno izražen ukus, hrskavu građu i prijatnu aromu.

Bez obzira na sortu, šargarepu treba ukloniti najranije kada donji listovi počnu da žute.

 • Stopa sazrevanja,

Kao što znate, rano zrele sorte šargarepe se ne proizvode za skladištenje, već kao prvo mlado povrće za salate, vitaminske koktele i sokove. One su vrlo sočne i ukusne, ali nepovoljne za skladištenje. Rane sorte treba u potpunosti ubrati do sredine leta.

Ne treba žuriti sa berbom srednje zrele sorte šargarepe, jer tada povrće neće dobiti dovoljnu težinu i neće akumulirati potrebnu količinu hranljivih sastojaka i vrlo korisnog karotena. Ali takođe je opasno predugo ostavljati u zemljii takvu šargarepu, jer u vlažnom zemljištu koreni mogu istrunuti, a od prevelike suše povrće bude neukusno.

Iako se šargarepa smatra biljkom otpornom na hladnoću, koren kasno sazrevajuće sorte ne treba držati u zemlji kada temperatura padne na -3°C, jer to dovodi do truljenja biljaka i zaraze raznim infekcijama.

Pokazatelji da je šargarepa prekomerno ostala u zemlji su:

 • pojava malih korena koji pokrivaju celu dužinu šargarepe;
 • potpuno sušenje vrhova;
 • pucanje šargarepe;
 • bledenje boje;
 • truljenje ili oštećenje izazvano štetočinama (glodarima);
 • gubitak karakteristične arome i pojava gorčine.
 • Namena povrća (za svežu potrošnju, preradu, skladištenje ili prodaju zimi),

Najvažnije je odrediti pravo vreme potrebno za berbu. Važno je shvatiti da je samo dobro zrela šargarepa potpuno zasićena vitaminima, ima veliku dozu karotena i može se dugo čuvati.

 • Stanje podzemnog dela biljke,
 • Vremenski uslovi u određenom području.

Zrelo, tvrdo povrće treba lako da se vadi iz zemlje. Teškoće mogu nastati ako je zemljište previše suvo i ispucalo. Treba imati na umu da krhka šargarepa lako puca.

Određivanja pravovremenog vađenja šargarepe je od presudne važnosti, jer vađenje ovog korenastog povrća u pogrešno vreme uzrokuje ne samo gubitke na njegovoj težini i hranljivoj vrednosti, već se tada šargarepa teško skladišti jer brzo vene i truli.

Kao što smo gore naveli da ćemo se baviti odgovorom na pitanje šta je to vađenje šargarepe i mladog krompira, u nastavku pričamo o mladom krompiru.

Vađenje Šargarepe i Mladog Krompira

Vađenje mladog krompira

Krompir: nega tokom sezone je veoma važna za naredni period kada se mladi krompiri mogu izvaditi iz zemljišta zavisi od regiona, sorte i tehnike sadnje krompira.

Žetva mladog krompira ne započinje odmah nakon početka cvetanja na zelenoj masi, jer krtole treba da porastu i povećaju veličinu na prečnik od najmanje 5cm. Prvi korenovski usevi mogu se iskopati na početku opadanja cveća. 

Tanka kožica se čuva u krompiru oko mesec dana od početka cvetanja. Kvalitet ukusa mladih krtola zavisi od intenziteta navodnjavanja i temperature tla. Ako krompir nema gotovo nikakav ukus i sadrži puno vode, onda je prerano za iskopavanje. 

Glavni pokazatelj pune zrelosti je žutilo zelene mase, kao i posledična suvoća vrhova. Ali, pazite! U kišnoj sezoni vrhovi mogu ostati zeleni do kasne jeseni, pa određivanje konačnog vremena sazrevanja krtola može biti teže. Iz ove situacije možete izaći izračunavanjem 60-70 dana od dana sadnje. 

Posle ovog vremena, vrh zelene mase mora biti odsečen, ostavljajući 10-15cm od zemlje. Dakle, kora će se brže formirati. Najčešće se period rasta krtola poklapa sa cvetanjem. Optimalni period kada možete iskopati mladi krompir je 21-25 dana od početka cvetanja.

Period berbe mladog krompira za hranu zavisi od regiona u kojem živite. U hladnom delu zemlje krompir sazreva kasnije, u toplom ranije. Ako tokom kopanja mladog krompira utvrdite da je velik, žetva će biti sjajna. To je zbog činjenice da krtole i dalje rastu do pune zrelosti za 30-40 dana, odnosno njihova veličina će se i dalje povećavati. 

Za uzgajanje mladog krompira za prodaju na velikim površinama, stručnjaci su razvili mašine (kopače krompira) za olakšavanje žetve. Pre nego što se započne posao vađenja krompira, treba pokositi vrhove i ukloniti ih sa zemlje. Berba može započeti samo nekoliko dana nakon berbe zelene mase. 

Potrebno je pripremiti mesto gde će se mladi krompir sušiti. Da vaš mladi i nežni usev ne bi pretrpeo mehanička oštećenja, treba paziti da se ne povrede krtole, jer mladi krompir ima vrlo tanku ljusku. Ako se ona ošteti, krompir postaje ranjiviji na bolesti i brže se kvari.

 „AGRO CESLA“ Vam nudi veliki izbor prikolica, kao što su dvoosovinske i tandem prikolice jer se nakon vađenja šargarepe i mladog krompira za transport koriste prikolice

Mi Vam nudimo stručne savete vezane za vađenje šargarepe i mladog krompira, te nam je zadovoljstvo da Vam pružimo podršku u poboljšanju Vaše proizvodnje i postizanju što boljeg prinosa. Budite slobodni i kontaktirajte nas!

Facebook
Twitter
LinkedIn