6 Saveta Za Uzgajanje Organskog Povrća

Organsko uzgajanje povrća

Organska proizvodnja odnosi se na poseban način proizvodnje biljaka u kom je fokus na radu sa prirodom – ne protiv nje. Iako su ulaganja visoka, uzgajanje organskog povrća je vrlo popularno i zastupljeno. 

Pored toga što je isplativo, ovaj način proizvodnje donosi i druge nagrade. Plodovi iz jedne organske bašte mnogo su višeg kvaliteta nego oni iz bašta tretiranih hemijskim rešenjima. Pored toga što su veći, sjajniji i lepše izgledaju, ovi plodovi su i zdraviji i bezbedniji. 

Ipak, nije tako jednostavno započeti proces organske proizvodnje. Potrebno je obratiti pažnju na nekoliko važnih faktora i obezbediti odgovarajuće uslove za rast i razvoj povrća. Evo kako možete i vi uzgajati povrće na organski način.

Organska proizvodnja 

Pre nego što počnete sa kupovinom sadnica, važno je dobro razumeti koncept vezan za uzgajanje organskog povrća, i organske proizvodnje uopšteno. Svrha organske proizvodnje jeste uzgoj sadnica koje su zdrave i bezbedne za unos.

U ovakvoj proizvodnji, posebno se posvećuje pažnja preparatima koji se koriste za zaštitu povrća. Bitno je da su svi preparati organskog porekla i da ne smeju ni nakoji način ugroziti biljke. Na primer, primena hemijskih preparata nije dozvoljena.

Pored toga što se koriste ovi preparati, koriste se i druge nepesticidne mere zaštite. Na primer, solarizacija zemljišta i mere higijene i plodored samo su neke od njih. 

Iako su ove mere bolje na duge staze, ono što može predtavljati problem nekim uzgajivačima jeste to što se može duže čekati na rezultate. Korišćenje insekata je odlična ideja da se svi resursi iskoriste, ali rezultate ne možete očekivati odmah. 

Neka od najpopularnijih sredstava za zaštitu povrća u organskoj proizvodnji su biološki i mikrobiološki insekticidi, organska sredstva za dezinfekciju, feromonske trake i organski malč. 

Pažljivo izaberite biljke za sadnju

Nakon što ste se upoznali dobro sa terminom organska proizvodnja, možete krenuti sa prvim koracima. Prva stvar koju treba uraditi jeste biranje biljaka za sadnju. Ovde treba obratiti pažnju na nekoliko faktora.

Prvo, kakvi su klimatski uslovi u vašem području? Ne može svaka biljka da uspe na svakom terenu i pod bilo kojom klimom. Dakle, uz klimu, treba obratiti pažnju i na zemljište koje imate na raspolaganju. 

Pored svega ovoga, pred sadnju organske bašte, važno je proveriti koje kulture možete saditi zajedno. Neke biljke ne mogu da izazovu štetu jedna drugoj, dok neke mogu biti od velike pomoći. 

Pronađite mesto za sadnju

Nakon što odredite biljke koje će ispuniti vašu baštu, važno je da pronađete idealno mesto za nju. U zavisnosti od toga da li želite da prodajete povrće ili ne, znaćete dimenzije vaše bašte. Ako ne planirate prodaju, najbolje je krenuti od manje bašte i kasnije je širiti.

Ukoliko su potrebe minimalne, bašta prečnika 4×4 biće više nego dovoljna za jednu osobu. Pored toga što je lakše održavati manju baštu, na nju ćete manje i potrošiti. Kada birate lokaciju, obratite pažnju na to da će i razmak između biljaka uticati na veličinu bašte. 

Što se samog terena tiče, za uzgajanje organskog povrća se preporučuje blago zakrivljeni teren. Kako su tu temperaturne promene manje, povrće će pre uspeti na ovakvom terenu nego u ravnici. 

Obratite pažnju na sunce

Pri sadnji bašte, najvažnije je paziti na sunce. Baštu morate tako zasejati da sunce dopire do useva. Vrste poput kukuruza, paradajza, krastavca ili pasulja zahtevaju dosta sunčeve svetlosti. 

S druge strane, vrste poput karfiola i spanaća su malo otpornije i zahtevaju malo senke. Na taj način, sprečićete da se oporno i lisnato povrće osuši na jakom suncu.

Redovno zalivajte biljke

Sunce i dobar teren su bitni za uspeh jedne organske bašte, ali nisu presudni. Ono što je presudno jeste dovoljna količina vode. Biljke je neophodno negovati i redovno zalivati kako bi se one razvijale na pravi način. 

Kada zalivate biljke tokom dana, rizikujete da izgubite dosta vode samo zbog sunca i toplote. Ipak, ako biljke zalivate ujutru, dok su temperature niže, ovaj problem ćete lako rešiti. Najbitnije je da biljke ne zalivate na najjačem suncu, jer ih to može oštetiti. 

Iskoristite prednosti komposta

Kompost je jedan od najboljih aduta u organskoj proizvodnji. Kompost predstavlja organsku dobijeno đubrivo koje je potrebno da nahrani zemlju i vaše biljke u razvoju. Idealan je način da se rešite biološkog otpada i da pomognete vašoj bašti. 

Da biste napravili kompost možete koristiti travu, list, slamu i otpatke od voća i povrća koje ste već konzumirali. Zahvaljujući kompostu, stvorićete savršene uslove za uzgoj organskog povrća.

Malčirajte i zaštitite biljke

Malčiranje je tu da ekpresno spreči razvoj korova i poboljša zemljište. Uz malč, rešićete se korova i pompći bašti da zadržava vodu tokom sušnih perioda.

Pored malča, postoji još nekoliko prirodnih načina na koje možete zaštiti biljke. Na primer, plevljenje i kopanje samo su neke od aktivnosti koje će vam pomoći da rešte problem sa korovom. 

Sa organski proizvedenim sredstvima možete tretirati biljke po potrebi. Rastvor od koprive ili sprej od crnog luka samo su neki od organskih preparata koje možete koristiti. 

Uzgajanje organskog povrća puno je benefita i po uzgajivače i po potrošače. Uz ove savete, brzo ćete ubirate plodove i u vašoj organskoj bašti, bila ona za vaše potrebe ili za prodaju na veliko.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn