Tanjirača: Prednosti pravilne upotrebe

tanjirača

Za bilo kakvu proizvodnju potrebno je nekoliko faktora. Kvalitetno zemljište, adekvatni vremenski uslovi, dovoljno svetlosti i pristup vodi.   

Na prvom mestu, uvek se nalazi kvalitetno zemljište. Bez vrhunskog tla, nema ni dobre proizvodnje biljnih vrsta. Ipak, nije lako doći do savršenog tla na kome će uspeti bljne vrste za koe ste se odlučili. 

Svako zemljište je neophodno obraditi na određene načine. Ovim putem, oslobađaju se svojstva zemljišta koja će omogućiti vašim biljkama da rastu kako treba. 

Jedna od metoda koja se primenjuje u ove svrhe je tanjiranje. Da bi ono bilo uspešno, potrebno je prvo nabaviti dobru tanjiraču, a onda je i korititi na pravi način. 

Tanjiranje 

Tanjiranje je samo jedan od koraka koje preduzimamo da bismo obradili zemljište i pripremili ga za uzgoj biljnih vrsta

Nakon oranja, zemljište se tanjira. Oranje predstavlja granuliranje, seču i okretanje zemljišta u cilju stavranja brazda. 

S druge strane, tanjiranje se radi da bi se brazde u zemljištu razbile. Takođe, radi se da bi se kora na površini razbila. Na ovaj način, granulacija zemljišta je poboljšana i dobija se ujednačena i rana površina. 

Dok se oranje vrši dublje, tanjiranje se obično radi dosta pliće. Na primer, 10 do 14 cm je uobičajena dubina tanjiranja. 

Pored tanjirače, ovaj posao se može obaviti i motornom drljačom ili tandem tanjiračom. Ipak, tanjirača je uvek najbolje sredstvo za ovaj tip posla. 

Prednosti ubotrebe tanjirače

Korišćenje tanjirače je povoljno iz nekoliko razloga. Prvo, uz pomoć tanjirače čuvaju se hranjive materije u zemljištu. Organska i hranjiva materija obavezna je za pravilan rast i razvoj biljaka. Kako tanjirača zatvara brazde za sobom, ove materije ostaju bezbedne u zemljištu. 

Zatim, tanjirača je odlična za razbijanje velikig brazdi i grudvi zbijenog tla. Ukoliko zemljište ostane u ovom obliku, setva neće proći očekivano. Ipak, kada su ogromne gomile razbijene, zemljište je ravnomerno i spremno da primi seme. 

Smanjivanje korova je još jedna prednost korišćenja tanjirače. Ukoliko se korov pojavi blizu bilje, on će se boriti za vodu i hranu koju ona treba da primi. Iz tog razloga, korovi se smatraju nepoznatim gostima u voćnjacima ili povrtnjacima. 

Korove je moguće ukloniti hemijskim putem, ali nije neophodno. Oni se mogu efikasno ukloniti i mehaničkim putem i to baš upotrebom tanjirače. Na taj način, štite se biljke i obezbeđuje im se potrebna količina hrane i vode. 

Na kraju, drobljenje i mešanje zemlje su jš neki od prednosti korišćenja tanjirače, kao i okretanje ostataka žetve ispod gornjeg sloja tla. Tanjiranje je idealan način da se postarate o ostacima od prethodnih useva. 

Na primer, dobro dođe pri obradi ostataka soje ili kukuruza. Kako prvo seče i tek onda ugrađuje te ostatke u zemljište, oni brže propadaju i sjedinjuju se sa zemljom. 

Kako izabrati tanjiraču?

Kada je u pitanju kupovina tanjirače, potrebno je razmisliti o nekoliko faktora. Krenite od toga kolika tanjirača vam je potrebna. Da biste to odredili, neophodno je da proverite količinu posla koju treba obaviti, kao i kvadraturu vašeg obradivog zemljišta.

Na primer, ukoliko vam je potrebna tanjirača koja će da pokrije veću količinu tla za kraće vreme, uzmite onu koja ima veće diskove. S druge strane, ako obrađujete manju količinu zemljašta (i zemljište je lakše), i mali diskovi će obaviti odličan posao. 

Veličina diskova za vas će zavisiti i od toga kakve mašine već posedujete. Za veće diskove, potreban je veći traktor, kao i oprema za upravljanje. Ipak, ako je vaš traktor manji, bolje je držati se manje i tanirače. 

Sledeći faktor jeste tip tanjirače. Postoji nekoliko tipove koje možete nabaviti. Postoji sve od modela predviđenih za lakša opterećenja do onih dizajniranih za agresivniju obradu. U zavisnosti od vašeg zemljišta i terena, znaćete koji model vam je potreban.

Kvalitet tanjirače je takođe bitno proceniti pre nego što se kupovina obavi. Uverite se da je tanjirača napravljena od visokokvalitetnog materijala. Biće vam potrebna za težak fizički rad i zato je izuzetno važno da je tanjirača izdržljiva i kvlaitetna. 

Tanjirača bi trebalo da ima i dobru garanciju. Ovo je jedini način da budete uvereni da ćete dobiti maksimum kada jednom investirate. 

Tanjirača je neizostavan deo poslovnog života svakog poljoprivrednika. Uz dobru tanjiraču, možete računati na kvalitetno obrađeno zemljište, što će uticati na proces proizvodnje na najbolji mogući način.

Ipak, nije svaka tanjirača dobra za svaki tip zemljišta. Potrudite se da pronađete idealnu za vaš teren i obrađujte zemljište bolje nego ikada pre!

Facebook
Twitter
LinkedIn