Kako Izabrati Najbolji Sistem Za Navodnjavanje?

Sistem za navodnjavanje

Navodnjavanje zemljišta obavezno je, bez obzira na to da li imate malu baštu ili poveću parcelu. Nije bitno ni koju kulturu uzgajate – bez kvalitetnog sistema za navodnjavanje, teško da ćete biti zadovoljni rezultatima i plodom. Usled klimatskih promena, suočavamo se sa uslovima koji nisu idealni za uzgoj kultura na koje smo navikli. Kako su leta sve toplija i sa manje padavina, adekvatno navodnjavanje sve je veći imperativ. Količina padavina u toku godine se sve više smanjuje. Čak ni sneg više ne pada kao što je padao. Sve ove promene mogu da dovedu do suše. Kako biste obezbedili svojim usevima dovoljne količine vode, vreme je da uložite u dobar sistem za navodnjavanje. 

Zašto navodnjavati zemlju?

Prvi i osnovni razlog za navodnjavanje zemljišta jeste kvalitet zemljišta kom bi trebalo da težite. Zdravo i kvalitetno zemljište osnovni je uslov za uzgoj zdravih i kvalitetnih biljaka. Kao i ljudima i životinjama, i biljakama, voda je neophodna da bi prežievele. 

Ukoliko planirate da prodate zemlju, braon trava mogla bi odbiti potencijalne kupce. S druge strane, zemlja bogata vodom daće zelenu travu i izgledati kao mnogo bolja prilika svakom kupcu. 

Na kraju, ukoliko uzgajate voće ili povrće, dovoljne količine vode uticaće na rast i razvoj ploda i osigurati rast do punog potencijala.

Pogodnost zemljišta

Pre nego što izaberete idealan sistem za navodnjavanje i dodate ga u svoj asortiman poljoprivredne mehanizacije, trebalo bi da se posvetite analizi zemljišta. Bez obzira na to da li već imate sistem za navodnjavanje i bez obzira na to koju kulturu gajite, trebalo bi da poznajete osnovna svojstva zemljišta koje posedujete. 

Pogodnost zemljišta za navodnjavanje prva je stvar koju treba proveriti pre izbora sistema. Postoje 4 grupe zemljišta, što se tiče ove pogodnosti:

  • Zemljišta pogodna za navodnjavanje (aluvijalna zemljišta)
  • Zemljišta koja se mogu navodnjavati uz opreznost (livadska crnica)
  • Zemljišta koja imaju ograničenja 
  • Zemljišta koja nisu pogodna za navodnjavanje.

Kapacitet izvorišta vode

Pored tipa zemljišta, važno je obratiti pažnju i na kapacitet izvorišta vode. Količina vode koju izvorište može da obezbedi je jednako važan faktor u izboru odgovarajućeg sistema. 

Kvalitet vode, tip zemljišta i površina koja se navodnjava su faktori koji će vam pomoći da izračunate količinu vode na koju se možete osloniti. 

Kvalitet i temperatura vode

Fizički i hemijski pokazatelji pomoći će vam da odrediti kvalitet vode. Izdašnost izvora, tempreratura vode i količina suspendovanih materija su stvari na koje treba obratiti posebnu pažnju.

Što se tiče temperature, važno je znati da temperatura može da utiče na rast i razvoj kultura. Na primer, ukolio je u zimskim mesecima temperatura vode niska, možete očekivati smanjene prinose. To se dešava jer hladna voda smanjuje sadržaj hranljivih materija i mikrobiološku aktivnost. 

Za naše uslove, procena je da je najpovoljnija temperatura oko 20°C. Ako je temperatura vode niža od ovoga, treba preći na noćno zalivanje.

Količina suspendovanih materija odnosi se na količinu rastvorenih materia koju sve vode u prirodi sadrže. Ukoliko se ne proceni ova količina na vreme, moguće je izazvati problemeu eksploataciji sistema za navodnjavanje. Procena i analiza obično obuhvataju EC, Ca, Mg, K, Cl, Na, SO4 i HCO3. 

Kap po kap

Sve popularnija tehnika navodnjavanja, kap po kap, koristi se za velike površene, voće, povrće, pa čak i za manje površine poput staklenika i plastenika. Ovaj sistem sastoji se iz uskih cevi koje puštaju vodu u zonu korena. 

Ova tehnika popularna je zbog uštede energije, malog utroška vode i radne snage, kao i mogućnosti dodavanja hraniva tokom navodnjavanja. Ne samo to, već tehnika kap po kap uspešno eliminiše negativan uticaj vetra i dozvoljava doziranje vode. 

Iako su troškovi održavanja niski, početna ulaganja mogu biti prilično visoki. Nedostatak je i često čačepljenje, kao i velika dužina creva koje otežava kretanje mašina.

Veštačka kiša

Poznato i kao navodnjavanje orošavanjem, tehnika veštačke kiše još jedan je popularan sistem za navodnjavanje zemljišta. Imitacijom kiše u prirodnom okruženju, biljke dobijaju neophodnu količinu vode. 

Ova tehnika ima mnoštvo benefita. Na primer, tehnika je primenjiva i na ravnom i na neravnom zemljištu. Oprema ni na koji način ne ometa kretanje mašina. Sistem je dobar za različite vrste zemljišta, kako se intenzitet vode može podesiti.

Moguće je navodnjavati niske ili tek zasejane kulture, kao i primeniti fertirigaciju. S druge strane, ovaj sistem može dovesti do pojave biljnih bolesti. Troškovi održavanja su prilično visoki, a briga o uređajima ne završava se završetkom sezone.

Navodnjavanje poplavom

Na kraju, navodnjavanje poplavom je tradicionalni metod navodnjavanja zemljišta. Preko jarka ili vodovodne cevi, voda se isporučuje na teren. Ovaj sistem koristili su i stari narodi, a ni danas ne gubi na popularnosti.

Razlog za to jeste efikasnost ove metode. Iako je ovo idealan način navodnjavanja za useve, ne može se reći da je jednako dobar za efikasnost vode. Kako ova metoda traži veliku količinu vode, ne ostavlja puno prostora za uštedu, što je njena najveća mana. 

Izbor sistema za navodnjavanje nije lak zadatak. Potrebno je dobro proučiti zemljište kojim raspolažete, uzeti u obzir kulturu koju planirate da zasadite i vodu koju biste koristili za navodnjavanje. Kada sve ove faktore analizirate, naći ćete sistem idealan za vaše uslove. 

Facebook
Twitter
LinkedIn