Prolećna setva: koje kulture i kada saditi?

Prolećna setva predstavlja ključan period u poljoprivrednom kalendaru, kada se planira i sprovodi sadnja različitih kultura koje će obezbediti plodove tokom cele godine.

Sa dolaskom proleća, poljoprivrednici i hobi baštovani jednako se raduju novom ciklusu setve. Prolećna setva predstavlja ključan period u poljoprivrednom kalendaru, kada se planira i sprovodi sadnja različitih kultura koje će obezbediti plodove tokom cele godine. Odabir pravih kultura i određivanje optimalnog vremena za njihovu sadnju mogu značajno uticati na kvalitet i kvantitet budućih prinosa. 

U ovom blog postu, fokusiraćemo se na to koje kulture su najpogodnije za prolećnu setvu i kada je najbolje vreme za njihovo sadnje, sa posebnim osvrtom na savete i preporuke za uspešnu agro sezona.

Kulture pogodne za prolećnu setvu

Povrće

Proleće je idealno doba za sadnju različitih vrsta povrća koje preferiraju toplije vreme za rast i razvoj. Među najpopularnijim povrtnim kulturama koje se sade u proleće su:

 • Paradajz – Sadnja paradajza treba da se obavi nakon što prođe opasnost od mrazeva, obično u drugoj polovini aprila ili početkom maja.
 • Paprika – Slično paradajzu, paprike se sade kad je zemljište dovoljno zagrejano, obično u maju.
 • Krastavci – Za krastavce je takođe potrebno čekati toplije vreme, pa se sadnja preporučuje u drugoj polovini aprila ili početkom maja.
 • Krompir – Krompir se može saditi već od sredine marta, zavisno od klimatskih uslova.

Žitarice

Prolećna setva žitarica, poput ječma i ovsa, obično se preporučuje da se obavi čim to vremenski uslovi dozvole, što je obično u rano proleće, u martu ili aprilu. Ove žitarice zahtevaju dovoljno vlažno zemljište za uspešno klijanje, ali takođe im je potrebno i stabilno toplije vreme kako bi se razvile i rasle. Kako bi se postigla uspešna prolećna setva žitarica, važno je da se obrati pažnja na optimalne uslove za svaku vrstu žitarice i da se primene odgovarajuće tehnike obrade zemljišta.

Leguminoze

Leguminoze poput graška i boranije takođe se mogu uspešno zasaditi tokom proleća. Idealno vreme za prolećnu setvu graška je od kraja februara do kraja marta. Za boraniju se čeka nešto toplije vreme, obično sredinom aprila. Pravilna priprema zemljišta i odabir odgovarajućih sorti leguminoza ključni su faktori za uspešnu prolećnu setvu i rast ovih biljaka.

Voće

Iako je jesen često optimalno vreme za sadnju većine voćki, postoji nekoliko vrsta voća koje se uspešno mogu saditi i u proleće. Jagode su primer voća koje se mogu uspešno posaditi u rano proleće, čim se zemljište odmrzne i postane obradivo. Prolećna setva jagoda zahteva pažljivu pripremu zemljišta, odabir zdravih sadnica i pravilno održavanje kako bi se postigao optimalan rast i rod.

Kada tačno saditi?

Vreme sadnje može varirati u zavisnosti od specifičnih klimatskih uslova i mikrolokacija, ali postoje opšte preporuke koje se mogu pratiti:

 • Kraj zime i početak proleća (mart): Ovo je dobar period za sadnju ranih sorti krompira, kao i za setvu graška, šargarepe, i nekih sorti salate.
 • Sredina proleća (april): Kako temperature postaju stabilnije, ovo je idealno vreme za sadnju većine povrtnih kultura. Ovo uključuje paradajz, paprike, krastavce, kao i za setvu žitarica i leguminoza.
 • Kasno proleće (maj): Ovaj period je pogodan za sadnju toplotno zahtevnih kultura kao što su lubenice, tikvice i kukuruz.

Saveti za uspešnu prolećnu setvu

 • Priprema zemljišta: Pre sadnje, važno je da se zemljište dobro pripremi – očisti od korova, prekopa i obogati organskim materijama.
 • Izbor semena: Koristite kvalitetno seme i sadni materijal kako biste osigurali dobre uslove za rast i razvoj biljaka.
 • Zalivanje: Povrće i ostale kulture zahtevaju redovno zalivanje, posebno tokom sušnih perioda. Voda je ključna za njihov razvoj.
 • Zaštita od štetočina i bolesti: Pravovremeno preduzimanje mera zaštite može spasiti vaše biljke od štetočina i bolesti.

Zaključak

Prolećna setva predstavlja temelj uspešne poljoprivredne godine. Odabir pravih kultura i pridržavanje optimalnih rokova za njihovu sadnju ključni su za dobijanje obilnih i zdravih prinosa. Praćenjem preporuka i saveta stručnjaka, kao i pažljivim planiranjem i pripremom, možete maksimalno iskoristiti potencijal svog zemljišta i uživati u plodovima vašeg rada. Proleće je vreme novih početaka, pa stoga iskoristite ovu priliku da postavite temelje za uspešnu agro sezonu.

 

Za najbolji izbor letnjih prediva, posetite online prodavnicu vunice Vunica Draganica i otkrijte široku ponudu visokokvalitetnih materijala.

Facebook
Twitter
LinkedIn