Priprema za proleće: Kako pripremiti poljoprivrednu mehanizaciju?

Priprema za proleće

Skoro da osećate kako vaši usevi rastu sada kada su dani sve duži i vreme postaje toplije.

Vreme je za obavljanje određenih pregleda i održavanja kako bi se vaše poljoprivredno imanje pripremilo za ovu nadolazeću sezonu sadnje. Priprema za proleće je počela!

Poslednja stvar koju želite da uradite je da požurite i ne obavite temeljnu proveru svoje poljoprivredne mehanizacije. Nedovoljna priprema za predstojeću sezonu može lako dovesti do problema kasnije kada sezona užurbano počne!

Da biste maksimalno iskoristili svoje vreme i resurse tokom sezone sadnje ovog proleća, savetujemo detaljno čišćenje, pregled i testiranje vaše mehanizacije odmah.

1. Čišćenje poljoprivredne mehanizacije

Priprema za proleće počinje detaljnim čišćenjem vaše mehanizacije. Svakako je izazov detaljno ispitati opremu prekrivenu uljem, prljavštinom, blatom i prašinom, što povećava rizik od mehaničkog požara i previda oštećenja. 

Ukoliko imate poteškoća da pronađete odgovarajuća sredstva za čiščenje Novi Sad ima rešenje za vas.

Pleva i drugi ostaci koji dođu u dodir sa vašom mašinom i koji se zagrevaju mogu se lako zapaliti. Ako vaša oprema počne da gori dok ste na terenu, to može biti veoma opasno jer možda nećete imati pristup alatima neophodnim za gašenje požara.

Proverite da li u kombajnu i drugim mašinama postoje potencijalna gnezda glodara koja su možda sakupljena tokom skladištenja. Uklonite svu nakupljenu masnoću ili ulje. Uklonite sve ostatke sa kućišta, paluba i grabulja.

Pažljivo zabeležite sve potencijalne probleme koji se mogu pojaviti na putu.

2. Pregled poljoprivredne opreme

Morate sa sigurnošću utvrditi da je vaša poljoprivredna mehanizacija je u odličnom operativnom stanju pre ulaska u polje i počinjanja sa radom. Uvek ih stavite u položaj za parkiranje ili neutralan položaj sa zategnutom parkirnom kočnicom pre rada na bilo kojoj mašini. Sledi (ne tako) duga lista zadataka kao priprema za proleće na koje je poželjno obratiti pažnju:

 • Tečnosti: Proverite i/ili zamenite tečnosti za gas, menjač, hidrauliku i rashladnu tečnost, između ostalog. Sada je vreme za zalihe tečnosti za predstojeće održavanje.
 • Proverite da li su sve matice i zavrtnji na opremi dobro pričvršćeni.
 • Gume: Zategnite navrtke dok idete i proverite pritisak i habanje gazećeg sloja na svakoj gumi.
 • Kočnice – Napravite neophodna ručna podešavanja pogona, kvačila i kočnica.
 • Koristite ispravne sigurnosne kopče i igle za vuču za težinu koju želite da vučete kada koristite kuke.
 • Platforma za zrno, klizne ploče i šipke za rezanje: Stalno proveravajte fleksibilnost i kretanje reznih šipki. Ispitajte oštrinu noža na platformi za zrno. Pokretne ploče ispod platforme za zrno treba proveriti da li su oštećene i po potrebi zameniti.
 • Oštrice – Oštrite i zamenite sečiva po potrebi.
 • Retrovizori – Sedite na vozačevo sedište i pogledajte oko sebe da biste videli sve moguće mrtve tačke. Podesite ogledala da biste dobili najbolji pogled na obližnje objekte kao što su ograde, strukture i mašine.
 • Lanci, gumena creva, kaiševi i plastične komponente poput ventilatora treba proveriti da li postoje pukotine. Uverite se da su lanci pravilno podešeni i da li su pojasevi adekvatno zategnuti. Zamenite sve što izgleda istrošeno.
 • Akumulator: Proverite da li vaš akumulator može da održi pun kapacitet.
 • Motor i upravljanje: Pokrenite motor i ostavite ga da radi najmanje tri minuta u kratkom praznom hodu nakon što se uverite da je područje čisto. Proverite filtere za ulje, vazduh i gorivo da vidite da li ih treba zameniti. Štaviše, uverite se da upravljački i izduvni sistemi ispravno rade tako što ćete im dati drugi pogled.
 • Uverite se da su sve prepreke i štitovi prisutni i da dobro funkcionišu.

3. Testiranje poljoprivredne opreme

Pre nego što krenete na teren, ne zaboravite da proverite žmigavce, zadnja svetla i farove. Imate priliku da izvršite popravku pre nego što posao postane haotičan tako što ćete odmah proveriti svetla. Iako možda imate oštećene žice ili pregorele sijalice, to su zamene koje veoma brzo možete obaviti i sami..

Ponovo proverite da li su reflektujući znakovi koje ste koristili za vozila koja se sporo kreću još uvek tu i da se mogu videti sa zadnje strane opreme. Pre nego što stignete na teren, ne želite da vas zaustavljaju zbog pokvarenog zadnjeg svetla ili znaka koji nedostaje.

4. Održavanje stoke

Priprema za proleće ne podrazumeva samo pripremu mehanizacije. Čišćenje skloništa za stoku trebalo bi da bude glavni fokus na proleće. Stoka može da provede neko vreme napolju dok vi temeljno počistite sva skloništa i vodite računa o svim potrebnim popravkama kako bi njihovi domovi bili suvi i sanitarni.

Pre proleća, preporučljivo je obezbediti da sve vakcinacije životinja budu aktuelne jer brzo dolaze prve sezone teljenja i jagnjenja. Da bi stoka bila zdrava i zadovoljna, svaka životinja treba da prođe zdravstveni pregled od licenciranog veterinara, a sve probleme treba rešiti čim ih saznate.

5. Priprema zemljišta

Jedna od najvažnijih poljoprivrednih aktivnosti koja mora biti obavljena kao priprema za proleće je spremanje zemljišta za useve i sadnju. Možete ispravno proceniti nivoe hranljivih materija u vašem tlu i odlučiti da li je potrebno više hranljivih materija za stvaranje zdravog prinosa testiranjem pH vrednosti zemljišta.

Upravo sada je najbolje vreme za kultivaciju i pripremu zemljišta za setvu. Da biste pravilno podigli pH zemlje i neutralisali ga, pokušajte da nanesete više kreča. Alternativno, možda ćete morati da dodate sumpor ako želite da smanjite pH vrednosti zemljišta. Međutim, to je manje često nego prvi scenario. Nivo pH vrednosti zemljišta ne može se znati bez testa. Bez toga, ne možete identifikovati probleme i promeniti tlo nabolje pre sadnje.

Facebook
Twitter
LinkedIn