Kako pravilno podesiti prikolice za rasturanje stajnjaka?

Prikolice za rasturanje stajnjaka

Već decenijama, u upotrebi sus prikolice za rasturanje stajnjaka. Ovakve prikolice služile su zemljoradnicima i pre razvoja mehanizacije. Naime, još pre poojave traktora, koristile su se prikolice na konjski pogon. 

Iako je danas način rasturanja stajnjaka drugačiji, princip je u suštini ostao isti. U proteklih nekoliko decenija, dosta novina se uvodilo u svet ovakvih prikolica. Ipak, i pored svih drugih modela za rasturanje stajnjaka, ove prikolice su dokazale da su nezamljenive. 

Ovo se vidi čak i po tome koliko je visoka njihova potražnja na tržištu. Najpouzdaniji od svih modela jesu prikolice za rasturanje stajnjaka sa zadnje strane. 

Stajnjak 

Šta je stajnjak? To je univerzalno đubrivo koje služi da donese dobrobit i zemljištu i biljkama koje nna njemu rastu. Ono sadrži sve neophodne hranljive materije bez kojih biljke ne mogu da prežive i da se razvijaju i rastu normalno.

Takođe, stajnjak je tu da poboljša fizičke osobine zemljišta. Na primer, utiče na strukturu i vodno-vazdušni sistem. Kod lakih zemljišta radi na vezivanju, dokona teža čini rastresitijim i lašim za obradu. 

Ovo đubrivo ima prpduženo dejstvo – čak oko 5 godina. Ono povećava kapacitet zemljišta da drži vodu i vezuje biljna hraniva bez njihovog ispiranja.

Zbog svega ovoga, stajnjak je neophodan biljkama kako bi se postigli dobri rezultati na njivi i kako bi prinosi bili visoki i kvalitetni.

Rasturač stajnjaka i princip rada 

Rasturač je vrsta prkolice koja ima samo jednu osovinu. Na njoj ej postavlen uređaj kojim se obavlja rasturanje. Istovremeno, rasturač se koristi i za prevoz stajnjaka i za njegovo razbacivanje. 

Što se delova rasturača tiče, imamo: 

  • transportni sanduk
  • prenosni mehanizam
  • lančasto-letvičasti transporter
  • uređaj za rasturanje.

Kada je nosivost u pitanju, opcije su raznovrsne. Prikolica za rasturanje stajnjaka N–233/5 ima nosivost od 6 tona, dok prikolica N-264 može poneti čak 17 tona đubriva. Transporter pomaže da se đubrivo prenese sa prednjeg dela prikolice na zadnji, gde uređaj za rasturanje obavlja ostatak posla. 

Podešavanje rasturača 

Za početak, da bi vaš rasturač funkcionisao kako treba, potrebno je podesiit preklop. Preklop je kratka ruda koja ide ili u gornji ili u donji položaj. Položaj rude zavisiće od tipa traktora na koji kačite ovu prikolicu. 

Zatim, potrebno je zakačiti rasturač na traktror. Posle ovoga, obratite pažnju na otvor na poteznici. Ovo vučno oko treba da bude podešenu u odnosu na visinu priključka od traktora. Ova podešavanja je najbolje obaviti dok su svi delovi na ravnom terenu. Rasturač bi trebalo da je oslonjen na potporni točak. 

Što se okretljivog priključka tiče, on je tu da zaštiti rasturač. Ukoliko se kreće po strmim terenima, rizik od prevrtanja postoji. Uz ovaj priključak, taj rizik se svodi na minimum. 

Dok mašina još ne radi, treba podići potporni točak. Ovo se može obaviti uz pomoć ručice i to samo kada je rasturač već prikopčan za traktor.

Da bi se kočnica podesila, potrebno je postaviti ručicu u konzolu koja se nalazi ili na nosaču rasturača ili u kabini traktora. Treba obratiti posebnu pažnju na zavrtnje i navrte na ovoj ručici. Neophodno je proveriti ispravnost kočnica pre upotrebe. Za to je dovoljno samo lagano zatezanje – kočenje.

Posle ovoga, na redu je ručica za ukljičivanje i promenu brzine. Nju podesiti na određenu dužinu i ugao. Kada je rasturač već natovaren, stajnjak se ne sme previše pomerati napred. U tom slučaju, postoji veliki rizik od oštećenja rasturača. Ovo je opravdan potez samo ukoliko je tu da se rastereti zadnji deo mašine, ali i tada mora biti kratkotrajan. 

Da bi se zategao lanac, potrebno je fokusirati se na zavrtnjeve na prednjem delu rasturača. Oni su ispod dna mašine. Prvo se odvije navrtka, dok se zavrtanj zavije. Da bi rasturač funkcionisao pravilno, lanci moraju biti jednao zategnuti. Ukoliko je jedan istegnut, treba obaviti skraćivanje.

Održavanje 

Kada je održavanje rasturača stajnjaka u pitanju, najvažniji korak jeste redovno pranje. Prikolicu treba oprati posle svake uporebe. Takođe, preporučuje se da se farba na rasturaču često obnavlja. 

Materijal od kog se sastoji ova vrsta đubriva je korozivan. To znači da bi mogao vremenom da uništi metalne delove mašine. Zato je pranje neizostavan deo održavanja prikolice za rasturanje stajnjaka.

Pri upotrebi stajnjaka, treba paziti na to šsta se sve u njemu nalazi. Na primer, ako zalutaju daščice, gvozdeni delovi ili kanapi od bala, rasturač se može oštetiti. Preventiva je jedan od bitnih načina na koje možete sačuvati vaš razbacivač. 

Takođe, treba paziti i na lance. AKo se olabave ili iskoče iz svog položaja, rasturač neće raditi onako kako bi trebalo. U tom slučaju, lance obavezno zategnuti.

Kako je prikolica za rasturanje stajnjaka idealan partner u ovoj popljoprivrednoj aktivnosti, trebalo bi da vam služi dugo. To možete obezbediti samo tako što ćete je kačiti na pravilan način i voditi računa o njenom stanju. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn