NOVOSTI

Presa za baliranje: Kako je izabrati?

Presa za baliranje

Koliko god dugo da se bavite poljoprivredom, velika je šansa da nemate sve mašine i alate koji su vam potebni. 

Na primer, možda vam fali baš presa za baliranje. Balirka za seno visokog kvaliteta vredan je saradnik na njivi. Ipak, nije svaka presa za baliranje dobra. 

Pre nego što kupite jedno, važno je da razmislite o nekoliko faktora. Na primer, veličina vašeg poseda, tip useva koje gajite i tip terena na kom ti usevi rastu.

Tek kada o svemu ovome dobro promislite, znaćete kakvu presu za baliranje treba da uzmete. 

Da li vam je potrebna presa za baliranje ?

Da biste odgovorili na ovo pitanje, prvo treba da razmotrite veličinu vaše farme. Ako je mala – manje od 25 hektara – verovatno će ručna balirka za seno biti dovoljna. Ali ako je vaša farma srednja ili velika, onda će vam trebati balirka za seno koja ide na traktor da bi se obradilo više bala za manje vremena.

Da biste pravili i prodavali seno, trebaće vam neke mašine napravljene posebno za taj zadatak. Jedna od tih mašina je balirka.

Od svog uvođenja na tržište, ove mašine su potpuno promenile proizvodnju sena, donoseći veću efikasnost i manje rasipanja.

Vrste presa za baliranje

Dve glavne vrste balirki za seno su konvencionalne ili obmotane kanapom i mrežom. Konvencionalne balirke za konopce su najtradicionalniji tip i zahtevaju ručno vezivanje kanapa oko bale da bi se održala zajedno.

S druge strane, novije balirke sa mrežicom koriste plastiku ili najlon za omotavanje bale, smanjujući troškove rada i povećavajući efikasnost.

Veličina

Kada birate balirku za seno, treba da uzmete u obzir njenu veličinu u odnosu na vaše useve. Ako imate male ili lagane useve, onda bi mala balirka mogla biti dovoljna.

Bale mogu biti okrugle ili kvadratne. Najčešće, veće prese za bale prizvode kvadratne bale, ali to ne mora uve biti slučaj. 

Međutim, ako imate velike useve, onda je neophodna veća balirka za rukovanje teretom. Treba imati u vidu i da bale postaju veoma teške kada su vezane i složene zajedno. 

Procenite koliko sena možete očelivati po sezoni, i, u zavisnosti od toga, znaćete kolika balirka vam je potrebna.

Fiksne i promenljive komore

Ako se odlučite za balirku za okruglo seno, vaš sledeći izbor se odnosi na to da li želite balirku sa fiksnom ili promenljivom komorom.

Oba imaju svoje prednosti i vaš izbor će zavisiti isključivo od vaših potreba.

Balirke za okrugle bale sa fiksnom komorom su često jednostavnije mehanički. Konačni rezultat je bala koja nije baš tako gusta, što može biti lakše za manje životinje da se hrane.

Ako želite veću fleksibilnost kada je u pitanju izbor veličine bale, više ćete preferirati balirke za okrugle bale sa promenljivom komorom. Gušće bale ne dozvoljavaju da se vlaga direktno upije, što povećava kvalitet vašeg proizvoda.

Teren

Takođe, trebalo bi uzmeti u obzir teren vaše farme kada budete birali balirku za seno. Na primer, jedna vrsta balirke može biti prikladnija za brdoviti teren, dok će neka druga biti idealna za lakše predele.

Cena 

Kao i kod svake kupovine poljoprivredne opreme, cena se uvek uzima u obzir. Čak i ukoliko nemate neograničen budžet i imati na umu svoje finansije kada pravite velike kupovine, moguće je pronaći kvalitetnu presu za baliranje. 

Ipak, ne dozvolite da štedljivost utiče previše na vaš izbor. Ne želite da propustite koristan model za onaj koji vam zadaje glavobolje samo zato što ste želeli da uštedite novac.

Dok kupovina novih balirki za seno može biti skupa, možete pronaći polovne balirke po mnogo nižoj ceni. Međutim, važno je proveriti stanje korišćene balirke pre kupovine, jer mašina lošeg kvaliteta može dugoročno koštati više.

Kompatibilnost sa traktorom

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je to da li je balirka za seno kompatibilna sa vašim traktorom.

Ovo će verovatno značiti proveru potrebne konjske snage. Prvo se ipak uverite se da je vaša traktor spreman za zadatak.

Imajte na umu da balirke za četvrtaste bale često zahtevaju više konjskih snaga od okruglih, pa dajte tim modelima posebno pažljiv pogled kada gledate svoje mogućnosti.

Kada birate presu za baliranje, ne zaboravite da je bitno da se ona uklopi u vaš budžet, ali ne dozvolite da to bude presudni faktor pri odlučivanju. 

Pre svega, potražite model koji može da isprati vaš tempo i koji je dovoljno dobar da obavi dobar posao. Fokusirajte se na velicinu modela i bala, kao i na kvalitet koji možete da očekujete.

Facebook
Twitter
LinkedIn