Polovni ili Novi Traktori, Prednosti i Mane

Novi traktori

Traktor je važno poljoprivredno vozilo koje se može koristiti u razne svrhe, ali se uglavnom koristi za obradu zemlje. Njegov naziv potiče od latinske reči „trahere“ što znači „vući“. Traktor je uglavnom namenjen za pomeranje predmeta koji sami nemaju pogon. Može koristiti za vuču, nošenje i guranje predmeta. Zapravo, traktori su preuzeli ulogu teglećih i tovarnih životinja u poljoprivrednoj mehanizaciji.

Ovo vozilo je izuzetno terensko i dizajnirano je prvenstveno za poljoprivredu. Na većini traktora, zadnji točkovi su veći od prednjih. Gotovo svi traktori imaju pogon na sva četiri točka. 

U ovom tekstu nastojaćemo zajedno da razmotrimo da li je bolje kupiti polovni ili novi traktor i koje su prednosti, a koje mane jednog ili drugog.

Kupovina poljoprivrednog traktora

Kod nas više od 80% gazdinstava ima svoj traktor. Međutim, mehanizacija naših poljoprivrednika je uglavnom zastarela i ima preko 20 (pa čak i više) godina. Kupovina traktora je uvek otvorena tema za svakog poljoprivrednika, bilo da se opredeli za kupovinu svog prvog traktora ili za obnavljanje i modernizaciju svoje postojeće poljoprivredne mehanizacije.

Kada razmišljamo o kupovini poljoprivrednog traktora, jedan od aspekata koji uzimamo u obzir svakako je onaj ekonomski. Tada se postavlja pitanje: da li kupujem potpuno novo vozilo ili polovno koje mi omogućava uštedu novca? Odgovor na ovo pitanje zasigurno zavisi od prioriteta svakog poljoprivrednika i od niza faktora kojima će neko dati veću ili manju važnost.

Svakako, oni koji odluče da žele uštedeti novac kupujući poljoprivredni traktor, okrenuće se polovnom tržištu koje nudi prilično širok i udoban izbor za one koji žele da imaju sve više inovativnih i efikasnijih vozila, a da pritom ne moraju previše da troše.

Važan aspekt koji moramo proceniti ako se odlučimo za kupovinu polovnog poljoprivrednog traktora je dobro razmisliti kome se obratiti:

 • Kupovina polovnog traktora od privatnog prodavca

Pouzdanost privatnog prodavca nije zagarantovana. Kupovina od privatnika može da nosi mnoge rizike, uključujući rizik od prevare.

 • Kupovina polovnog traktora preko ovlašćenog zastupnika

Zastupništvo je u stanju da ponudi veću garanciju i zaštitu kupcu (izdavanjem potvrde o garanciji). Moramo takođe da uzmemo u obzir da je malo verovatno da zastupništva prodaju vozila u lošim stanjima, jer bi to narušilo njihov imidž. Ovde moramo uzeti u obzir ćemo morati platiti proviziju prilikom kupovine, što će povećati troškove.

 • Kupovina polovnog poljoprivrednog traktora na aukciji

Kupovina polovnog poljoprivrednog traktora moguća je i putem pravosudnih aukcija. U kontekstu sudske licitacije, početna cena poljoprivrednog traktora biće mnogo niža i konkurentnija od cene bilo kog identičnog proizvoda koji možemo naći na tržištu. Traktori koji se izlažu na aukciji dolaze iz propalih farmi, kojima je bitna brza prodaja i isplata dugova i zato se ova vozila prodaju po veoma povoljnim cenama. 

 • Kupovina polovnog traktora putem internet aukcija

 Da bi se moglo učestvovati na internet aukcijama, mora se registrovati na jednom od specijalizovanih portala za aukcije ove vrste.

Prednosti i mane polovnih traktora

Prednosti polovnih traktora

Ogledaju se, pre svega u znatno nižoj nabavnoj ceni. Generalno posmatrano, stari polovni traktori imaju daleko više nedostataka (puno radnih sati, stalni kvarovi, nedostatak delova i slično), ali ukoliko je polovni traktor novije generacije, on ima manji broj utrošenih radnih sati. Ovakav traktor čak pruža veću sigurnost jer su isprobane i testirane vučne sposobnosti, rad priključnog vratila, rad hidrauličnog izvoda itd. I odmah može da počne sa radom. Veoma velika prednost kod polovnih traktora je dostupnost rezervnih delova i servis  (naravno, u zavisnosti od godišta).

Nedostaci polovnih traktora

Nema garancije, neizvesno je koliko će još raditi, skloniji su češćim kvarovima, neizvesna je isporuka delova, sadrži zastarela tehnička rešenja, zastarela im je konstrukcija i dizajn, nesigurna im je dalja prodaja, imaju zastareli motor sa većim lošim uticajem na sredinu, niste konkurentni na tenderu, za polovni traktor je neizvesna tehnička podrška (a u nekim slučajevima ni ne postoji ili nije dostupna).

Prednosti i mane novih traktora

Prednosti novih traktora

 • Nov je i ima garanciju,
 • Ima 0 radnih sati,
 • Svestrano i moćno vozilo,
 • Produktivno vozilo konstruisano spram Vaših potreba,
 • Veoma off-road,
 • Udoban za upotrebu,
 • Postoji širok izbor modela,
 • Dug vek trajanja i velika trajnost,
 • Pružaju izuzetne performanse,
 • Pružaju uštedu u gorivu,
 • Imaju minimalne zahteve za održavanjem,
 • Lakša detekcija izvora havarije zbog elektronike, 
 • Stabilno je snabdevanje delovima,
 • Nudi najsavremenija tehnička rešenja,
 • Usklađen je sa pravilnikom EU,
 • Lako može da se proda,
 • Prilikom njegove kupovine, moguća su subvencionisanja od strane države,
 • Emisije su mu u skladu sa ekološkim propisima.

Nedostaci novih traktora

Najveći nedostatak kod kupovine novog traktora je ekonomski faktor, tj. cena, koja je prevelika i nije svima pristupačna. Zatim, potrebno je pravilno i stručno rukovanje novim traktorom. On u posao mora da se uhoda postepeno i planski, što dovodi i do gubitka na vremenu.

„AGRO CESLA“ u svojoj ponudi ima visokokvalitetnu poljoprivrednu mehanizaciju i kvalitetne traktore visokih performansi. Nudimo Vam našu pomoć u vezi sa svim pitanjima vezanim za kupovinu traktora, kao i efikasnu servisnu podršku.

Facebook
Twitter
LinkedIn