Polovni ili novi kombajni? Prednosti i mane

Novi kombajni su uvek bolji izbor

Svaki put kada je u pitanju kupovina mašine, postavlja se isto pitanje – polovno ili novo? Iako bismo svi to voleli, odgovor nije tako lako dati. Tako je u sa pitanjem polovni ili novi kombajni? 

Odgovor čak nije ni univerzalan, na kraju se uveke svede na ličnu preferencu. Ukoliko razmišljate o kupovini komabjna, treba razmisliti o nekoliko faktora. 

Veličina kombajna, kapacitet vašeg posla, sati rada (ukoliko je polovna mašina u pitanju) samo su neke od stvari na koje treba obratiti pažnju. Najvažniji faktor jeste odgovor na pitanje šta vama treba. Da li uzimate kombajn za svoje potrebe ili za rad na veliko?

Da biste shvatili da li vam više odgovara nov ili polovan kombajn, najbolje je prvo pogledati šta nudi jedan, a šta drugi. U nastavku saznajte koje su to razlike između njih i koji je bolja opcija za vas i vaš biznis. 

Zašto vam je potreban kombajn?

Šta je kombajn? 

Kombajn je velika mašina koja se koristi za žetvu. Njegova glavna svrha je da ubrza i automatizuje proces žetve. Najčešće se koristi za kukuruz, uljanu repu ili soju, ali može poslužiti za žetvu bilo koje vrste žitarica. 

Sastavljen je od više različitih mašina. To nam dozvoljava da kombaj koristimo za više različitih poljoprivrednih aktivnosti – setva, žetva i baliranje, između ostalog. 

Ukoliko, recimo, imate polje kukuruza, već znate kako njegova žetva izgleda. Potrebno je prvo proći tri koraka (košenje, vršenje žita i razdvajanja zrna od slame). Ručno obavljanje ovih zadataka iziskuje pno vremena, radne snage i novca. 

S druge strane, razvoj mehanizacije dozvolio je da se ovaj prooces znatno olakša. Danas, uz pomoć kombajna, moguće je obaviti žetvu uz minimalna ulaganja za rekordno vreme. 

Dakle, kombajn vam je potreban ukoliko tražite načine da smanjite potrebu za ručnim radom, sačuvate novac i vreme i modernizujete svoje imanje.

Polovni kombajni – prednosti

Kupovina polovnog kombajna je dobra ideja iz nekoliko razloga. GLavni razlog jeste ušteda. U svakom slučaju, polovan kombajn možete nabaviti po dosta jeftinijoj ceni nego nov. Na ovaj način, možete lepo uštedeti, iako se ova ušteda ne odnosi na dugoročne finansijske planove. 

Pored ovoga, važan faktor je i stanje kombajna. Može delivati kao da je nov kombajn sigurnija opcija kada je ovo u pitanju, ali to ne mora biti slučaj. Polovan kombajn je već popravljan u prošlosti, znate da kvalitetno funkcioniše i bio je na tehničim pregledima redovno. 

Polovni kombajni – mane

Nažalost, polovni kombajni dolaze i sa setom određenih mana. Kao ništa nije savršeno, to nije slučaj ni sa ovim već upotrebljavanim mašinama.Kako ih je već neko koristio, uz ove kombajne ne možete dobiti validnu garanciju o kvlaitetu.

Ne samo to, već ne možete znati ni koliko dugo će vam kombajn služiti u budućnosti. Takođe, polovni kombajni su često starijeg datuma. S obzirom na to da nisu uvek moderni, možete imati probleme ukoliko se pokvare.

Na primer, pitanje je da li možete naći baš svaki deo koji vam zafali u prodaji. Ukoliko se potreba za delovima zaomplikuje, mogli biste se susresti sa novim problemima. Oni bi prouzrokovali gubitak i na vremenu i na finansijama.

Novi kombajni – prednosti

Što se tiče kupovine novih kombajna, jedna stvar je sigurna – ova kupovina uliva mnogo više sigurnosti i samopouzdanja nego druge opcije. Potpuno nova mašina dolazi sa garancijom, što vam neće zadavati dodatne glavobolje.

U ovom slučaju, čak i ako se deo kombajna pokvari, nećete morati da brinete. Mašinu ćete moći popraviti bez neočekivanih troškova. Novi kombajni su takođe veoma efikasni i tehnološki napredni, što nači da uvek mogu doći sa setom korisnih dodataka. 

Takođe, dizajn kombajna ne treba zanemariti. Noviji modeli nude dodatke poput navigacije i automatizovanih funkcija koje dodatno olakšavaju rad na njivi. Noviji modeli prate i korak sa najnovijim standardima vezanim za bezbednost, što ih samo čini još boljim izborom.

Novi kombajni – mane

Najveći problem koji može doći sa kupovinom novog kombajna jeste cena. Kao potpuno nova mašina, ona mora biti skuplja. Takođe, kombajn će morati proći kroz tehničke preglede što bi oduzelo malo vremena. 

Ipak, ovo je i dalje bolja investicija. Kupovinom novog kombajna ulaže se na duge staze i sprečavaju se dodatni troškovi u daljoj budućnosti. 

Koji kombajn kupiti? 

Odgovor zavisi isključivo od vas i vaših potreba. Ipak, novi kombajni imaju malu prednost. Kako su pouzdaniji i kvalitetniji, lakše ćete ih koristiti i mogu vam doneti mnogo više dobrobiti nego štete. 

I polovne i nove mašine imaju svoje prednosti i mane. Detaljnom analizom ovih podataka možete lako doći do odgvora na ovo kompleksno pitanje.

Facebook
Twitter
LinkedIn