Poljoprivredne Mašine Za Žetvu

Mašine za žetvu

Žetva

Žetva predstavlja završnu fazu u proizvodnji ratarskih kultura, tj. prikupljanje plodova i stabljika ratarskih useva. Da bi se izvukao maksimum, kako kvantiteta, tako i kvaliteta, neophodno je tačno odrediti vreme žetve.

Nekada je žetva obavljana isključivo ručno. Takva žetva je zahtevala veliki broj radne snage i časova rada. Oruđa koja su se tada koristila su srp, kosa i grablje. Danas se ovakav vid žetve primenjuje samo na manjim, za poljoprivrednu mehanizaciju nedostupnim terenima.

Početkom 19. veka životinje su bile glavni izvor energije u poljoprivredi. Potom se prešlo na parnu energiju, pa na benzin (tokom Prvog svetskog rata). Tek kasnije su dizel motori postali zastupljeni u poljoprivredi.  

Ručna žetva je bila spora i teška. Požnjeveno žito se povezivalo u male snopove i tako transportovalo do domaćinstva, gde bi se, često danima, u dvorištu domaćinstva obavljala vršidba. Sama organizacija vršidbe bi uključivala veći broj ljudi, kako bi se postiglo opsluživanje vršalice, skupljanje ovršenog žita i skupljanje slame.

Za razliku od tadašnje žetve u koju je bilo uključeno na desetine žetelaca i koja se odvijala nekoliko dana, danas kombajn kompletan proces žetve i vršidbe poljoprivredne površine od 1 hektara obavi za 1-2 sata. Broj poljoprivrednih radnika je u 20. veku stalno opadao, dok se poljoprivredna proizvodnja povećavala zbog upotrebe poljoprivrednih mašina.

Mašine za žetvu

Poljoprivredne mašine kojima se obavlja žetva

Upotreba poljoprivredne mehanizacije u obavljanju žetve je dovela do: 

 • Smanjena rane snage potrebne za žetvu,
 • Povećanja ubranih useva po jedinici vremena,
 • Povećanja kvaliteta finalnog proizvoda,
 • Smanjena gubitaka tokom žetve,
 • Povećanja mogućnosti za proizvodnju drugih useva nakon ubiranja ratarske kulture sa poljoprivrednih parcela.

Poljoprivredne mašine za žetvu uključuju veliki broj uređaja sa širokim spektrom složenosti: od jednostavnih ručnih oruđa koja su se koristila od praistorije do složenih berača savremene mehanizovane poljoprivrede.

Mašine za žetvu su dizajnirane tako da odgovaraju operacijama na različitim poljoprivrednim zemljištima u skladu sa veličinom i konfiguracijom terena. Tako se danas za žetvu koriste:

 • Žetelice

Žetelice su mašine za žetvu strnih useva. Vrste žetelica su: rukovodačica (žanje i formira rukovedi za snopove koji se vezuju ručno), vezačica, samovezačica, snopovezačica (žanje, pravi snopove i vezuje ih kanapom). Intenzivnijom primenom kombajna, njihov broj se sve više smanjivao.

 • Traktori sa odgovarajućim priključcima

Traktori su poljoprivredna vozila na motorni pogon, bez kojih je savremena poljoprivreda potpuno nezamisliva. Dizajniran je tako da može da vuče, potiskuje ili nosi razne priključke i oruđa, koja mogu da se menjaju po potrebi u zavisnosti od posla koji treba da se obavlja. Za traktor mogu da se priključe razne poljoprivredne mašine (plugovi, sejalice, drljalice, tanjirače, prskalice, kosilice i slično). Razlikujemo veliki broj različitih tipova traktora, koji se dele u odnosu na njihovu veličinu i snagu.

U priključne mašine koje su vezane za žetvu spadaju: kosačice, prevrtači i skupljači sena itd. 

 • Kombajni

Kombajn je samohodna poljoprivredna mašina, čiji naziv potiče od njene sposobnosti da kombinuje čak tri odvojene operacije koje obavlja: žetva, vršidba i završno razdvajanje zrna od slame i pleve i sve to u jednom procesu. Glavni delovi kombajna su heder (za žetvu) i bubanj (za vršidbu). Takođe, kombajni imaju i ugrađen uređaj za sređivanje slame i pleve. Njegovom pojavom se uvišestručila brzina žetve, smanjili su se gubici zrna pri radu i smanjio se lom zrna i time povećao kvalitet čistoće zrna.

Odlike kvalitetnog kombajna su:

 • Praktičan dizajn,
 • Funkcionalnost i lakoća upotrebe na terenu,
 • Niski operativni troškovi, 
 • Optimalna potrošnja goriva,
 • Jednostavno održavanje,
 • Komforne kabine,
 • Fleksibilan sistem vršenja 2 u 1 za sve vrste useva,
 • Nežna i kvalitetna vršidba,
 • Intenzivno odvajanje zrna od slame,
 • Dizajn za rad u svim uslovima i za bilo koji usev,
 • Visok kapacitet i sl.

Maksimalan učinak u vršidbi postiže se uz pomoć teškog vršidbenog bubnja s ABC  okretnom korpom bubnja. Vozač može precizno uticati na tok vršidbe podešavanjem ulaza i izlaza korpe koji se mogu podesiti nezavisno jedan od drugog. Postojanje aktivne stranice sa rupičastim rešetkama i zatvoreno dno dugih slamotresa, nudi povećanu otvorenu površinu u korist efikasnijeg razdvajanja zrna od slame. Savremeni modeli imaju serijski ugrađenu višestruko podesivu seckalicu slame s nazubljenim oštricama udarača, kao i potpuno podesivu šipku za rezanje i metalne poklopce rezervoara za zrno, izolovane od kiše.

Svaki kombajn kompanije Massey Ferguson je sigurna investicija. Dizajnirani su tako da poljoprivrednicima ponude više mogućnosti i da integrišu funkcije dizajnirane za optimizaciju praktičnosti i performansi. Srednje i velike farme često moraju da upravljaju širokim spektrom useva i svaka mašina mora da ponudi najbolji set podešavanja da bi postigla poželjne efekte. Od velike važnosti ovoj kompaniji su povratne informacije od operatera, jer ukazuju na potrebu praktičnih i pristupačnih rešenja za jednostavnost upravljanja, kao i udobnost pri radu. 

„AGRO CESLA“ Vam nudi pomoć u vezi sa svim pitanjima vezanim za izbor i kupovinu modernih, kvalitetnih i najboljih kombajna za 2021. godinu. Pozovite nas.

Facebook
Twitter
LinkedIn