Oprema Staklenika – Sve Što Vam Je Potrebno

Oprema staklenika

Objekat napravljen od stakla čija je primarna svrha uzgoj sadnica van sezone naziva se staklenik. Ovaj objekat dozvoljava vam da povrće uzgajate u kontrolisanim uslovima. Staklenici su deo hortikulture duži niz godina. Oprema staklenika je važna koliko i sama njegova konstrukcija.

Ranije, bili su najčešće upotrebljivani za istraživačke svrhe. Danas, staklenike i plastenike možete videti bilo gde – u dvorištu, bašti, čak i pored puta. Zahvaljujući tehnološkim naprecima, ove vrste objekata prilagođene su svakodnevnoj upotrebi.

Bez obzira na to koliko veliku ili malu baštu imate, bez problema možete napraviti i svoj staklenik. Čak i ukoliko niste profesionalac, uz nekoliko jednostavnih trikova možete napraviti staklenik koji će vas dugo služiti i štiti vaše sadnice od svih nepovoljnih vremenskih uslova. 

Prednosti staklenika

Pre nego što krenete da planirate vaš staklenik, dobro je podsetiti se zašto vam baš jedan treba. Prvo, upotreba staklenika omogućava vam da konzumirate domaće proizvode tokom cele godine. 

Nezavisno od sezone, uvek možete ubrati sveže i zdrave proizvode. Čim proleće počne, u stakleniku možete gajiti sadnice, koje ćete tokom leta presaditi u baštu. Ovim putem, možete uštedeti na kupovini mladica. 

Kako ovakav uzgoj sadnica ne zahteva puno vode, i tu se otvara prostor za uštedu. Zahvaljujući stakleniku ili plasteniku, možete sačuvati i biljke kojima je svetlost neophodna da bi preživele zimu.
Dodatna prednost staklenika je ta što pruža vašim sadnicu zaštitu od štetočina

Vrste staklenika 

Postoji nekoliko različitih vrsta staklenika. U zavisnosti od vaših potreba i veličine vašeg vrta, odlučićete se za onaj koji vam najviše odgovara. Najpopularniji izbor jeste verikalni staklenik. Napravljeni od bilo kog građevinskog materijala, ovi staklenici su višenamenski i dobro su pokriveni sa svih strana. 

Pravougaoni staklenici idealni su za uzgoj visokih biljaka i većih stabala i useva, dok su mali prenosivi staklenici savršeni za uzgoj sadnica na proleće. Staklenik tunel je takođe popularan izbor među vrtlarima i u njemu možete uspešno gajiti povrće.

Veličina i oblik

Što se tiče idealne veličine i oblika za vaš staklenik, moraćete prvo da zavirite u vrt. Koliko slobodnog prostora imate? Koliko sadnica planirate da gajite? Koje sadnice želite i koliko visoko one rastu?

Odgovori na ova pitanja daće vam sliku staklenika savršenog za vaše potrebe. Ukoliko vam je potreban staklenik koji neće zauzeti puno prostora, odlučite se za neki manji objekat. Za malu količinu sadnica, možete iskorisiti i prenosivi staklenik.

Kada je u pitanju oprema staklenika, za ovu vrstu, uvek se možete poslužiti nekim trikovima. Na primer, da uštedite na prostoru, zameite punorvne krevete kontejnerima. 

S druge strane, ukoliko gajite sadnice ili cveće za prodaju, mali staklenik vam neće pomoći. U tom slučaju, za vas je veliki staklenik koji ima dosta slobodnog prostora i što više kreveta. 

Grejanje staklenika

Prva oprema staklenika koju morate obezbediti jeste dodatno grejanje. Biljke ne mogu opstati ukoliko uslovi nisu idealni, a tokom hladnijih meseci, sigutno će im faliti toplote. Ukoliko na vreme sredite opcije za grejanje, možete biti sigurni da se vaše sadnice neće smrznuti.

Veličina staklenika odrediće način grejanja i to potpuno zavisi od vašeg objekta. Ono što ne zavisi od objekta jeste da grejanje ne sme biti lokalno – samo tako možete zagrejati celu prostoriju. Takođe, bitno je da toplota uvek ide odozdo ka gore. 

Najpopularnije opcije za grejanje ovakvih objekata su plin, kruta goriva i električno grejanje. 

Ventilacija 

Da bi temperatura u stakleniku bila idealna, potrebno je pozabaviti se i ventilacijom. Dobar izbor za ove svrhe jeste ventilator za staklenike koji se instalira na krov.

Uz pomoć ovog ventilatora, dozvolićete svežem vazduhu da uđe u prostoriju. Ne samo to, već ćete uspešno rešiti problem sa toplotom i rasporediti je bolje. 

Dokje tokom toplih meseci bitno da obezbedite svež vazduh u stakleniku, tokom hladnih je bitno sprečiti ohlađeni vazduh da uđe.

Snabdevanje vodom

Nivo vlage u prostoriji je još jedan faktor koji utiče na vaše sadnice. Zbog toga, bitno je uložiti u sistem navodnjavanja koji ne traje dugo, a opet daje svakoj sadnici potrebnu količinu vlage. Vodu uvek treba držati na sobnoj temperaturi i biljke treba redovno zalivati kako bi one bile zdrave i kvalitetne.

Dva najpopularnija sistema za navodnjavanje su kap po kap i podzemno, dok površinsko navodnjavanje treba izbegavati. Ovaj način može previše da podigne nivo vlage u prostoriji, oteža kontrolu vode i naškodi biljkama. 

Raspored staza i polica

Ukoliko planirate da postavite krevete sa stazama u staklenik, važno je da dobro razmislite o njihovom rasporedu – njih ne možete lako promeniti posle. Veličina kreveta ne bi trebala prelaziti 1,2m. Ako pređete ovu veličinu, nećete moći lako doći do biljke.

Što se polica tiče, ovakav tip dizajna biće vam dobar ukoliko radite sa sadnicama. Pre nego što krenete da ih postavljate, obratite pažnju na biljke koje gajite – koje će veličine biti i da li su termofilne. 

Kada birate police, obratite pažnju na to da li su jake i stabilne. Pored toga, pogledajte i oblik i veličinu. 

Staklenik može biti savršena investicija sve dok se dobro uradi. Oprema staklenika je važna koliko i njegova konstrukcija. Bitno je da obezbedite vašim biljkama sve neophodne uslove za njihov rast i razvoj. Na taj način, biljke će preživeti i najhladnije mesece i vi ćete dočekati i narednu sezonu sa voćem i povrćem viskog kvaliteta.

Facebook
Twitter
LinkedIn