7 Saveta Za Lako I Uspešno Održavanje Poljoprivredne Mehanizacije

Stari traktor kome je održavanje poljoprivredne mehanizacije pomoglo da doživi duboku starost

Ono što svaki poljoprivrednik zna jeste da nema dobro obavljenog posla bez kvalitetnih i ispravnih mašina. Da bi mašine radile besprekorno, neophodno je izdvojiti vreme za njihovo održavanje. 

Traktori i ostale mašine su sastavljeni od velikog broja delova. Kada su mašine u upotrebi, svaki od tih delova može biti oštećen. Ukoliko se pogonska sredstva fizički troše, ona postaju sve manje funkcionalna. 

Kako se jesen približava, poljoprivredna mehanizacija će sve više biti u upotrebi. Zbog oboga, traktori i druga mehanizacija mogu pretrpeti velika opterećenja – čak i oštećenja. 

Kako ne biste proleće dočekali sa kvarovima na mašinama, važno je reagovati na vreme. Ukoliko uspete da sprečite kvarove, čak i one manje, uštedećete i vreme i novac. Evo kako da pravilno održavanje poljoprivredne mehanizacije sprovedete u delo. 

Preventivo održavanje

Prva stvar koja će vam pomoći jeste da zapamtite da je preventiva ključ uspeha. Preventivno održavanje poljoprivredne mehanizacije odnosi se na negu, proveravanje ispravnosti tehničkog stanja i preventivne popravke. Ove tri mere održavanja pomoći će vam da ostanete organizovani i spremni na rad u svakom trenutku.

Što se tiče nege, prva i osnovna stvar je redovno čišćenje mašina. Radne delove morate podmazivati, menjati ulje, dopunjavati vazduh u gumama i održavati filtere i akumulatore. Ukoliko primeniti adekvatne mere nege, možete produžiti životni vek vašim mašinama i znatno uštedeti. Pravilna nega mašine može smanjiti troškove održavanja i do 30%.

Pored nege, neophodna je i tehnička ispravnost mašina. To znači da morate redovno obavljati tehnički pregled mašina. Ovo može ukazati na potencijalne probleme na vreme i smanjiti troškove, povećati produktivnost i rešiti se zastoja u radu.

Na kraju, preventivne popravke mogu takođe povoljno uticati na produktivnost. One se odnose na sitnije popravke mašina. Na primer, zamena sitnih delova je vid preventivne popravke. Ovaj model održavanja pomoći će vam da imate negovane useve uz uštedu vremena i novca.  

Paljenje

Ukoliko ne znate odakle da krenete kada je u pitanju održavanje poljoprivredne mehanizacije, rešenje je lako – promenite svećice. Dok ste kod svećica, ne propustite priliku da proverite u kakvom su stanju razvodni kablovi i kondezatori. 

Ako je potrebno, promenite i njih odmah. Uverite se da je paljenje podešeno na odgovarajuće vrednosti i proveriti izolaciju na instalacionim kablovima. Ako primetite znake pucanja, zamenite i nju na vreme.  

Sistem za dovod goriva

Pored sistema za paljenje, sistem za dovod goriva bi trebalo da se nađe na vrhu vaše liste za održavanje mašina. Prvo što treba da uradite je da podesite karburator na odgovarajuće vrednosti.

Zatim, servisirajte sve delove koji su povazani sa preradom izduvnih gasova – filter za gorivo, pumpa, filteri za vodu.

Pumpa za ubrizgavanje goriva je takođe bitna. Ako imate mašine sa dizel motorima, na vreme ih proverite. Ne zaboravite i na filtere za gorivo, jer su oni ključni za funkcionisanje ove pumpe. 

Prečišćavanje vazduha

Dovod vazduha je sledeća stavka na koju treba obratiti pažnju. Bez dovoljne količine vazduha, nećete moći dobro da upalite motor. 

Danas, moderniji modeli traktora koriste suve filtere. U tom slučaju, možete samo zameniti materijal koji filtrira. Ukoliko ovo obavljate sami, ne radite ništa bez uputstva – praćenje instrukcija biće neophodno kako biste posao obavili na pravi način.

S druge strane, ukoliko imate stariji model traktora, verovatno koristite ulje za filtriranje vazduha. Ovde je potrebno prvo ukloniti staro ulje i isprati posudu temelno kerozinom. Kada očistite talog sa dna posude, sipajte isto ulje kao za motor, ali ne koristite staro ulje i nemojte posudu prepuniti. 

Hidraulika 

Da bi hidraulika bila dobro negovana, potrebno je menjati ule u hidrauličnom sistemu. Ovo možete raditi jednom ili dva puta godišnje. 

Ono što je ovde važno zapamtiti jeste da ulje morate sipati pre startovanja motora. U suprotnom, možete napraviti više problema nego što biste popravili. 

Sistem za hlađenje

Hladnjak je sledeći deo vredan vaše pažnje, kada je u pitanju održavanje poljoprivredne mehanizacije. Proverite da li voda negde curi. Ukoliko primetite kvar, odmah reagujte. Takođe, ne zaboravite da proverite kaiševe – zamenite one koji su previše labavi.

Ako motor proizvodi previše toplote, proverite da li vazduh može da dođe do motora. Ukoliko je potrebno, operite rešetku koristeći kompresor, vodu ili ručnu pumpu.

Elektrika

Što se elektrike tiče, akumulator je najvažniji deo. Kada koristite, mašinu, uverite se da akumultor ima dovoljno tečnosti. Proverite u kakvom su stanju držač akumulatora i konektori za svetla. 

Držač može biti oštećen usled neravnog terena, a konetori mogu da korodiraju. Da sprečite koroziju, možete koristiti rastvor sode bikarbone. Ako koristite ovaj rastvor, posebnu pažnju obratite da ne dođe do akumulatora!

Gume i kočnice

Održavanje poljoprivredne mehanizacije završava se na – cipelama. Uverite se da su vaše gume i kočnice u idealnom stanju. Ispravne kočnice su neophodne da biste bili bezbedni – i vi i mašina. Proverite točkove, a zatim i gume. 

Ukoliko primetite pukotine i posekotine na gumama, reagujte odmah. Na ovaj način, zaštitićete mašinu i ostati bezbedni na putu ili njivi. 

Traktori i ostala mehanizacija zahtevaju dosta vremena i pažnje kada je u pitanju nega. Ipak, pravilno preventivno održavanje može lako poboljšati stanje vaših mašina, produžiti im vek i uticati povoljno na vaš rad što se produktivnosti tiče.

Facebook
Twitter
LinkedIn