Nošene Prskalice

Nošene Prskalice

Iako se čini da je u svetu prskalica sve već izmišljeno i da više ne postoje nove ideje, to ipak nije slučaj. Primer je Arag, kompanija koja usavršava sistem tehnologije koja omogućava mešanje sredstava za zaštitu useva i đubriva direktno na distributivnoj liniji prskalice, upravljajući odvojeno čistom vodom prisutnom u rezervoaru i kontejnerima sa proizvodima.

Kompanija Arag osnovana je 1976. godine u Italiji. Danas ima tri podružnice sa sedištem u Australiji, Argentini i Brazilu  i zapošljava preko 400 ljudi.

Arag je kompanija koja je vodeća u dizajniranju na polju dodataka za prskanje i stvorila je više od 4500 artikala za svetsko poljoprivredno tržište.

Ova kompanija proizvodi najkompletniji asortiman komponenata koji postoje u pogledu dodataka za prskanje, među koje spadaju: GPS i računarski sistemi za nadzor, mlaznice, poklopci, ventili, filteri itd.

Nebulizatori omogućavaju finu i homogenu mikronizaciju tečnosti koja se distribuira, što dovodi do većeg pridržavanja vegetacije. Ujednačena distribucija proizvoda donosi ekonomske i ekološke koristi.

Odbrana useva sada je potpuno mehanizovana, a za distribuciju sredstava za zaštitu bilja koriste se različite vrste opreme, u zavisnosti od potreba pojedinačnog preduzeća i karakteristika useva koji se brani. Nošene prskalice podeljene su u tri kategorije: 

 • Otprašivači koji distribuiraju prah kroz protok vazduha;
 • Fumigatori, koji distribuiraju proizvode u obliku gasa;
 • Prskalice, koje distribuiraju tečnost.

Ovi poslednji su trenutno najrasprostranjeniji, jer je većini sredstava za zaštitu bilja potrebno mešanje sa vodom za pravilnu distribuciju. U odnosu na sistem prskanja (raspršivanje), prskalice se mogu klasifikovati kao mehaničke, pneumatske i raspršivače.

Proizvodne kompanije prilagodile su se novim standardima stvarajući opremu koja je sve sigurnija za operatere, manje utiče na životnu sredinu, a takođe je efikasnija u prskanju proizvoda i upotrebi vode.

Konkretno, mehanička evolucija prskalica zabeležila je veću pažnju nebulizaciji tečnosti koja se prska, da bi imala bolju pokrivenost cilja, smanjujući pojave zanošenja ili kapanja uzrokovanih prekomernim ili prevelikim kapima.

Osnovni zadatak tehnologije prskanja biljnih sredstava je osigurati da se aktivni sastojak primenjuje u pravoj količini, na pravom mestu, u ravnomernoj raspodeli. Sva tri aspekta zavise od izbora odgovarajućeg tipa mašine, prskalice i tehničkog stanja, ali i od pravilnog podešavanja mašine, tačnije kalibracija prskalica za zaštitu bilja, kao i od faktora okoline, terena i uslova terena tokom rada.

Na primeru prskanja voćnjaka, za kvalitet rada presudni su geometrijski uslovi voćnjaka, posebno razmak između stabljika i širina redova, kao i oblik krune voćke. Za sfernu krunu potreban je dvostruki opseg zida lišća krošnje. 

U svim slučajevima je upotreba transportnih raspršivača vazduha opravdana. Lišće vrši značajan otpor protoku vazduha i brzina vazduha naglo opada. Stoga se ne preporučuje povećavanje brzine putovanja iznad 6 km/h kako bi se osigurao adekvatan prodor. 

Optimalna raspodela tečnosti ventilacionih prskalica prilagođena je najvišim stablima jednostavnim alatima. Prilagođena je za spuštanje lišća odvajanjem parova mlaznica. 

U slučaju prskalica grožđa, takođe se moraju uzeti u obzir karakteristike vinograda i mora postojati minimalna udaljenost između prskalice i lišća za pravi kvalitet rada. Kada prskate, lišće čini zatvorenu, kompaktnu jedinicu. 

Pri upotrebi vazdušnih prskalica posebno treba biti pažljiv pri izvođenju vazduha. U slučaju zrelog lišća, velike performanse vazdušnog transporta nisu povoljne, vazduh ljuskavo pritiska listove jedan na drugi, pa prskanje treba obaviti iz donjeg dela lišća. 

Najpovoljniji pravac prskanja postiže se cevčicom za prskanje, gde male kapljice lakše ulaze u sredinu lišća. Najbolja vrednost pritiska kod kružnih mlaznica je 10-30 bara.

Kakva prskalica treba da bude

Najtraženije osobine u prskalici odnose se na performanse, udobnost i troškove, a najvažnije su: 

 • Pumpa i rezervoar koji garantuju efikasnu distribuciju, smanjujući vreme zastoja mašine;
 • Dobar radni kapacitet po satu;
 • Dimenzije prilagodljive traktorima različitih snaga;
 • Obimno prilagođavanje komponenata (dužina šipki, podesivi i orijentabilni difuzori, itd);
 • Jednostavno održavanje i lako podesive elektronske komponente;
 • Otporna struktura;
 • Ergonomija, sigurnost i udobnost čak i pri velikim radnim brzinama;
 • Sposobnost rada na malim količinama kako bi se povećala ušteda vode i smanjilo vreme obrade i troškovi.

Nošene prskalice 600-1200l

Na našem tržištu poljoprivrednici se sve češće odlučuju za ovu kategoriju prskalica, pre svega zbog visoke pouzdanosti, modernog dizajna i usklađenosti sa najvišim standardima EU. Ove prskalice odgovaraju traktoru srednje kategorije, nisu previše masivne, ali su čvrste. 

Dolaze sa mehaničkom ili hidrauličnom granom. Hidraulično sklopive grane već u standardnoj konfiguraciji dolaze sa hidrauličnim podizanjem i spuštanjem kao i sa nezavisnim otvaranjem leve i desne strane grane. 

Sve nošene prskalice JarMet, koje su u ponudi firme “AGRO CESLA” mogu biti opremljene modernim sistemima i kompjuterima italijanskog proizvođača Arag

U stanardnu opremu ove grupe prskalica ulaze:

 • Polietilenski tank sa glatkom unutrašnjošću
 • Kardansko vratilo
 • Rezervoar za ispiranje i rezervoar za pranje ruku
 • Daljinska regulacija pritiska i glavnog ventila
 • Dizne za ispiranje glavnog rezervoara
 • Mixer posuda
 • Italijanska UDOR pumpa 
 • Korpa za punjenje sa crevom
 • Čekrk za podizanje i spuštanje (mehanička grana)
 • Linijski filteri grane
 • Tri-jet dizne sa mlaznicama (02, 04, 06)

„AGRO CESLA“ Vam nudi pomoć u vezi sa svim pitanjima vezanim za izbor i kupovinu modernih, kvalitetnih i najboljih nošenih prskalica. Pozovite nas.

Facebook
Twitter
LinkedIn