Krompir: Nega Tokom Sezone

Krompir: Nega Tokom Sezone

Krompir (Solanum tuberosum) pripada porodici Solanaceae. To je zeljasta je biljka, čiji jestivi deo je njena krtola. Krtole krompira se razvijaju usled bubrenja završnog, epigealnog dela dugih podzemnih stolona.

Krompir je jedna od osnovnih i najpopularnijih namirnica u pripremi različitih jela. Konzumiranje ovog povrća je veoma dobro za naše zdravlje, jer je krompir, bez obzira na  sortu, bogat gvožđem, fosforom, kalcijumom, magnezijumom i cinkom koji pomažu u jačanju strukture kostiju, dok vlakna, kalijum i vitamini C i B6 podržavaju pravilno funkcionisanje srca. Redovna konzumacija krompira takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska, sprečava zatvor i podržava metabolizam.

Prvi krompir su, sa visoravni Anda, u Evropu uveli španski osvajači u 16. veku. Njegovo širenje je ubrzano nedostatkom hrane početkom 19. veka i brzo je postalo jedna od osnovnih ljudskih namirnica. Zbog svoje svestranosti i lakoće uzgoja, postao je jedna od najvažnijih prehrambenih biljaka čovečanstva. 

Smatra se da na svetu postoji oko četiri hiljade sorti krompira. Sorte su veoma raznolike ne samo po izgledu, već i po ukusu i teksturi, a njihova upotrebljivost u kuhinji takođe je raznovrsna.

Krompir se proizvodi prvenstveno za ishranu ljudi, ali se upotrebljava i za stočnu hranu i kao sirovina u proizvodnji žestokih  pića. 

Uzgajanje ove biljke zahteva mnogo brige i pažnje, a mi ćemo ovim tekstom skrenuti pažnju na pravilnu negu krompira tokom sezone.

Otkup i priprema semena krompira

Kupovina semenskog krompira bez virusa i drugih biljnih bolesti je od suštinskog značaja za uspeh useva. Preporučljivo je koristiti sertifikovani zdrav materijal, izbegavajući upotrebu semena neizvesnog porekla. Kvalitetne krtole krompira dostupne su u maloprodaji ili direktno od uzgajivača.

Nakon kupovine, krtole se postavljaju u kutije sa krunom okrenutom nagore i stavljaju da klijaju na 10-14° C u okruženjima sa difuznom svetlošću, u periodu od 20 do 40 dana. Proizvodnja robusnih i dobro oblikovanih izdanaka u vreme setve garantuje brži rast biljke manji rizik od bolesti, bolju kontrolu korova i značajan napredak useva u proizvodnji.

Ako je krompir za sadnju prekrupan, mogu se izvršiti sečenja po dužini. Pri tome voditi računa da se ostavi najmanje dva pupoljka na svakom dobijenom delu. Sveže i dobro provetrene prostorije omogućavaju brzo zarastanje posečenih površina i sprečavaju pojavu bolesti.

Sadnja se vrši, ako je moguće, prethodno klijanim semenskim krtolama na temperaturi tla od 7 do 8 stepeni. 

Izbor i priprema zemljišta za sadnju krompira

Bilo koja vrsta tla je pogodna za uzgajanje krompira: tekstura, boja i ukus useva zavisiće od njegove prirode.

Da bi se dobio bogat usev krompira, najbolje je ilovasto, blago kiselo zemljište, bogato hranljivim sastojcima i odvodljivo.

Krompiru je potrebno što više sunčeve svetlosti za rast, i treba izbegavati sadnju krompira dve godine zaredom na istom mestu ili na mestu gde ste ranije imali paradajz, papriku ili patlidžane. Treba nastojati da se ove kulture ni ne gaje u blizini krompira, zato što ovo povrće ima zajedničke štetočine i bolesti, što pogoduje njihovom razvoju. Najbolji predusevi za krompir su lucerka, crvena detelina, grašak i bob, dok su žitarice nešto nepovoljniji predusevi.

Najbolja priprema zemljišta: u jesen godine pre sadnje, zemljište mora biti preorano ili iskopano lopaticom do dubine od oko 20 centimetara i nađubreno količinom od 25 do 35 t/ha. Početkom marta zemljište treba ponovo orati; sredinom marta, obično posle 20. marta, potrebno je zemlju usitniti i poravnati kultivatorom, nakon čega treba naneti osnovno đubrivo kupljeno u specijalizovanim prodavnicama.

Mineralna ishrana krompira je nužna dopuna organskom đubrenju, a zasniva se na ishrani biljaka dodavanjem tri osnovna makroelementa (N, P i K) i mikroelemenata u manjim količinama. Svaki od tih elemenata povećava rod, samo kada su ti elementi u uravnoteženom odnosu. Najbolji odnos NPK hraniva za krompir je 1:0,9:1.6. 

Krompir: Nega Tokom Sezone

Mere nege krompira u periodu od nicanja biljke do vađenja krtola

U periodu od nicanja biljaka do vađenja krtola, obavlja se veći broj mera nege, od kojih su najvažnije:

  • Kultiviranje

Suzbijanje korova je posebno važno u ranim fazama ciklusa. Na kraju razvoja, biljka u stvari vrši dobru konkurenciju protiv korova. 

  • Okopavanje.

Prilikom okopavanja se mora voditi računa da se ne ošteti razvoj stolona.

  • Ogrtanje.

Potrebno je intervenisati ogrtanjem biljke nekoliko puta da bi se „zemljište dalo biljkama“ (nabijanje). Ova operacija sprečava otkrivanje krtola dejstvom vetra i kiše i sprečava ozelenjavanje i truljenje krtola.

  • Navodnjavanje.

Najveće potrebe za vodom koncentrisane su u periodu pred cvetanje, i pred početak bubrenja krtola. Ispravno upravljanje navodnjavanjem omogućava značajno povećanje prinosa u proizvodnji. Intervencije za navodnjavanje imaju za cilj održavanje vrlo laganog stepena vlažnosti, pa je preporučljivo intervenisati uz bliske smene i vrlo umerene količine vode. 

Postoje različiti načini navodnjavanja: veštačkom kišom, orošavanjem, navodnjavanje metodom „kap po kap“ i sl. Veštačka kiša je najzastupljeniji način navodnjavanja.

  • Prihranjivanje.

Ukoliko je ostavljena izvesna količina azotnih đubriva od planirane količine, treba je uneti u jednom ili dva navrata prilikom prvog kultiviranja, a ostatak prilikom ogrtanja.

  • Zaštita krompira od bolesti i štetočina. 

Biljka krompira ima mnogo bolesti i štetočina. Od njih, najveću štetu nanose mrlje krompira, virusi i krompirova zlatica.

Važno je da nakon što primetite prve znake pojave bolesti, lečite usev krompira rastvorima kupljenim u specijalizovanim prodavnicama i poštujete doze napisane na pakovanju.

Berba i skladištenje krompira 

Pre svega, prilikom žetve važno je pravilno odabrati vreme berbe, koje se javlja kada je stabljika potpuno suva i lako se može izvući iz tla. Na rok trajanja krompira značajno utiče stanje zrelosti. Nezrele krtole više trule i ranjivije su. Pre konačnog skladištenja, držite na tamnom, provetrenom mestu nedelju ili dve, po mogućnosti na sobnoj temperaturi. Zatim ga sortirajte i stavite na krajnje mesto.

„AGRO CESLA“ Vam nudi stručne savete vezane za negu krompira tokom sezone. Zadovoljstvo nam je da Vam pružimo pomoć u poboljšanju Vaše proizvodnje i postizanju što boljeg prinosa. Kontaktirajte nas!

Facebook
Twitter
LinkedIn