Kratke tanjirače: Izbor i upotreba u obradi zemljišta

kratke tanjirače

Kratke tanjirače su esencijalna mehanizacija u modernoj poljoprivredi, namenjene za efikasnu obradu zemljišta. Modeli kao što su Landstal BTH, BT i ATS Plus ističu se svojim performansama u sitnjenju biljne mase, razbijanju grudvi i pripremi setvene posteljice. 

Sa velikim razmakom i prečnikom diskova, nezavisnim povezivanjem diskova i zatvorenim ležajevima, ove mašine garantuju visoku radnu brzinu i efikasnost. Neki modeli imaju opciju vučne verzije ili hidro-lift sistema za žitnu sejalicu, što dodatno povećava njihovu praktičnost i smanjuje potrošnju goriva.

Šta su kratke tanjirače?

Kratke tanjirače su specijalizovane za pripremu i kondicioniranje zemljišta. Sastoje se od redova konveksnih metalnih diskova koji seku zemlju, razbijaju grudve i mešaju ostatke. Njihova efikasnost leži u njihovoj sposobnosti da sitne ostatke useva i stvaraju glatku površinu spremnu za sadnju.

Kratke tanjirače takođe doprinose kontroli korova seckanjem neželjenih biljaka i njihovim uključivanjem u zemljište. Njihova podešavanja omogućavaju upotrebu u različitim uslovima zemljišta i dubinama, čineći ih veoma svestranim. Osim toga, lakoća priključivanja na traktore čini ih pogodnim izborom za farmere svih nivoa veština.

LandStal BTH Kratka Tanjirača 

Kratka tanjirača BTH je dizajnirana za visoku efikasnost i performanse. Karakterišu je veliki diskovi i nezavisne gumene suspenzije za svaki disk, obezbeđujući temeljno mešanje zemlje i seckanje ostataka. Dodatno, njeni zatvoreni, bezmazni ležajevi čine ovaj model opcijom sa niskim održavanjem. 

Dostupne su različite radne širine za prilagođavanje različitim veličinama zemljišta. Model BTH je takođe prilagodljiv različitim uslovima zemljišta, zahvaljujući podesivim uglovima diska. Njegova robusna konstrukcija osigurava dugovečnost čak i u teškim uslovima. Osim toga, raspon radnih širina čini ga pogodnim kako za male, tako i za velike poljoprivredne operacije.

LandStal BT Kratka Tanjirača

Kratka tanjirača BT ističe se velikim razmakom između sekcija diskova, sprečavajući gužvanje i poboljšavajući performanse. Sa standardnim prečnikom diska od 560 mm, koji je po potrebi proširiv na 610 mm, i nezavisnim vezama diskova, oni se izdvajaju u zadacima pripreme zemljišta. Dizajn bez održavanja ležajeva diska dodatno doprinosi njihovoj privlačnosti.

Dizajn modela BT takođe naglašava lakoću upotrebe i prilagodljivost. Njegova robustna konstrukcija osigurava da može da se nosi sa različitim vrstama zemljišta, od laganih peskovitih do teških glinenih tla. Aspekt bez održavanja ovog modela značajno smanjuje vreme zastoja i operativne troškove.

LandStal ATS-Plus Kratka Tanjirača

Za manje traktore, ATS-Plus kratka tanjirača je idealan izbor. Zahteva manje konjskih snaga dok pruža visoke performanse. Ovaj model je opremljen velikim gumiranim valjkom, podesivim i za radni i za transportni režim. Posebno se ističe dodatnim funkcijama poput hidro-podizanja za sejalice i konektora za sejalice, omogućavajući istovremene operacije.

Model ATS-Plus je takođe poznat po svojoj lakoći transporta i skladištenja, zahvaljujući svom podesivom valjku. Njegova kompatibilnost sa manjim traktorima čini ga ekonomičnim rešenjem za male i srednje veličine farme. Dodatne funkcije povećavaju njegovu korisnost, čineći ga multifunkcionalnim komadom opreme.

Kritetijumi za Izbor

Prilikom izbora kratkih tanjirača, razmotrite sledeće:

#1 Vrsta Zemljišta

Različiti modeli kratkih tanjirača su optimizovani za specifične uslove zemljišta. Na primer, teža zemljišta bogata glinom mogu zahtevati tanjiraču sa većim, robustnijim diskovima za efikasno razbijanje zemlje. Suprotno, za lakša, peskovita zemljišta, model sa manjim diskovima može biti prikladniji, obezbeđujući efikasno mešanje zemlje bez preterane obrade.

#2 Kompatibilnost sa Traktorom

Ključno je uskladiti tanjiraču sa konjskom snagom i veličinom vašeg traktora. Nesklad može dovesti do neefikasnog rada ili čak oštećenja traktora ili tanjirače. Osigurajte da zahtevi tanjirače ne premašuju sposobnosti vašeg traktora, uzimajući u obzir kako izlaznu snagu tako i fizičku veličinu opreme.

#3 Radna Širina

Radna širina tanjirače treba da se bira na osnovu veličine vaših polja. Veća polja mogu imati koristi od širih tanjirača za efikasnije pokrivanje veće površine, smanjujući broj prolaza. Za manja ili nepravilno oblikovana polja, uža tanjirača može biti praktičnija, nudeći veću upravljivost i preciznost.

#4 Dodatne Funkcije

Moderne tanjirače dolaze sa raznim dodatnim funkcijama koje mogu poboljšati njihovu funkcionalnost. Funkcije poput konektora za sejalice omogućavaju istovremeno oranje i setvu, povećavajući efikasnost. Hidro-podizači, s druge strane, pružaju lakše podešavanje dubine tanjirače i prilagođavanje različitim uslovima zemljišta i zahtevima.

Upotreba Kratkih Tanjirača

Pravilna upotreba kratke tanjirače je ključna za postizanje optimalnih uslova za uzgoj useva.

#1 Priprema

Pre korišćenja tanjirače, važno je podesiti je tako da odgovara specifičnim uslovima zemljišta i željenoj dubini obrade. To uključuje podešavanje ugla i dubine diskova na osnovu vrste zemljišta i potrebnog nivoa poremećaja zemlje. Pravilno podešavanje osigurava efikasnu obradu zemljišta i minimizira nepotrebno opterećenje na tanjiraču i traktor.

#2 Rad

Tokom rada, ključno je postići ravnomernu pokrivenost širom polja. To zahteva praćenje brzine i dubine tanjirače, osiguravajući da je zemljište dosledno obrađeno kroz celo polje. Adekvatna podešavanja brzine i dubine pomažu u postizanju optimalnih uslova kondicioniranja zemljišta, promovišući bolje uslove rasta za useve.

#3 Održavanje

Redovno održavanje tanjirače je suštinsko za njen dugovečnost i efikasnost. Ključna područja fokusa uključuju proveru i održavanje ležajeva i diskova, jer su skloni habanju. Redovno održavanje osigurava da tanjirača ostane efikasna i smanjuje verovatnoću kvarova tokom kritičnih poljoprivrednih perioda.

Zaključak

Kratke tanjirače su dragocen dodatak bilo kojoj savremenoj poljoprivrednoj praksi. Razumevanjem nijansi modela poput LandStalovih BTH, BT i ATS-Plus, i uzimajući u obzir faktore kao što su vrsta zemljišta i kompatibilnost sa traktorom, poljoprivrednici mogu značajno poboljšati svoje procese pripreme zemljišta. 

Zapamtite, prava tanjirača ne samo da poboljšava kvalitet zemljišta, već i povećava ukupnu efikasnost proizvodnje useva. Za više informacija o izboru i upotrebi kratkih tanjirača, posetite Agrocesla i otkrijte širok spektar poljoprivrednih rešenja prilagođenih vašim potrebama.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn