Kako postaviti kap-po-kap sistem za navodnjavanje u basti

Kap-po-kap sistem za navodnjavanje

Da bi vaša bašta bila uspešna i puna zdravih i zrelih plodova, potrebno je obezbediti joj idealne uslove za rast i razvoj. Baštu je potrebno zaštititi od loših vremenskih uslova i od insekata. Takođe, potrebno je dobro nahraniti zemljište i obezbediti protok vode u bašti. Kap-po-kap sistem za navodnjavanje je upravo zato bitan.

Sistemi za navodnjavanje neophodni su u svakom poljoprivrednom gazdinstvu. Zahvaljujući kvalitetnom zalivnom sistemu, lako se smanjuje šteta izazvana sušom i ublažavaju se promene u prinosu. 

Pored svega ovoga, kap-po-kap sistem za navodnjavanje pojačava strukturu proizvodnje i povećava prinose. Evo kako možete postaviti vaš sistem za navodnjavanje i što pre početi da osećate sve njegove benefite. 

Sistemi za navodnjavanje

Kako možete znati da li je vaše zemljište zrelo za navodnjavanje? 

Prvi uslov za uspešnu baštu jeste poznavanje zemljišta. Tip i stanje vašeg zemljišta igraće ključnu ulogu u uzgoju bašte. Zbog toga, neophodno je upoznati se sa svojstvima zemljišta što pre. 

Obratite pažnju na to kakvim zemljištem raspolažete – da li pripada I, II, III ili IV grupi. Kada prepoznate sa kakvim zemljištem radite, lako ćete znati šta mu fali. 

Ukoliko procenite da zemljištu fali vode, najbolje što možete da uradite je da uložite u sistem za navodnjavanje. Navodnjavanje je postupak kojim se dovodi voda na poljoprivredno zemljište i to veštačkim putem.

Razlikujemo dva tipa navodnjavanja (površinsko i podpovršinsko). Jedan od najpoznatijih i najrasportranjenijih je upravo sistem kap-po-kap. 

Kap-po-kap sistem za navodnjavanje

Kako funkcioniše ovaj sistem? Kap-po-kap sistem pušta vodu direktno u zonu korena biljke. Kako ovaj sistem ne tušira celu biljku, već voda stiže direktno u koren, voda se manje troši, a biljka je kvalitetno zalivena. 

Poznat i pod imenom mikro navodnjavanje (ili lokalizovano navodnjavanje), ovaj sistem lako se instalira i još lakše koristi. 

Ovaj sistem je idealan izbor za baštu, ali možete ga koristiti i za druge kulture. Samo jedan od popularnih opcija je soja. 

Efikasnost sistema

Ono što čini ovaj sistem posebnim jeste njegova neverovatna efikasnost. Kako smo već rekli, ovaj sistem za navodnjavanje je idealan za vas ukolio pokušavate da uštedite vodu. Zahvaljujući tome što voda ide samo u koren, ona se koristi racionalno. 

Što se tiče isparavanja, gubici vode nisu veliki. Kako voda ide direktno na koren, imate više kontrole nad vodom i na druge načine. Na primer, ovaj sistem vam pomaže da izbegnete zalivanje korova.

Kapaljka koja se postavlja na crevo utiče na upotrebu vode. Ona je ta koja reguliše koliko vode odlazi i gde ona ide. 

Praktičnost sistema

Kap-po-kap sistem je poznat po svojim prednostima. Na primer, ovaj sistem je izuzetno izdržljiv. Kako nije podložan oštećenjima usled visokog pritiska vode ili lošim vremenskim uslovima, oni su veoma dugog veka. 

Odoleva i sitnim životinjama, zbog čega su dobri i u otvorenoj i u zatvorenoj bašti.

Pored toga, ovaj sistem je izuzetno fleksibilan. Nije mu potreban određen pritisak vode i nije mu neophodna pumpa da bi se navodnjavanje vršilo. 

Kap-po-kap sistem je odličan i za fertirigaciju – prehranu biljaka vodotopivim đubrivima. Doziranje i aplikacije se na pravi način. 

Postavljanje sistema

Kada je instalacija sistema u pitanju, sistem je veoma lak za postavljanje. Za početak, biće vam potrebno crevo za kap-po-kap. Njega ćete naći u lokalnoj poljoprivrednoj apoteci. 

Crevo, zatim, postavite duž vrste biljaka koje gajite i prikačite ga na česmu. To će biti više nego dovoljno ukoliko imate manju baštu – neće vam biti potrebna nikakva veća ili kompleksnija ulaganja. 

Kada jednom postavite ovaj sistem, samo pustite vodu. Još jedan faktor čini ovaj sistem posebnim – ne zahteva nikakvo održavanje.

Kako unaprediti sistem?

Ukoliko vam je potreban sistem za ozbiljnijubaštu, uvek ga možete unaprediti. Na primer, jedan od načina da to obavite je da dodate programator. Ovaj uređaj služi za automatizaciju rada. On sam uključuje i isključuje sistem kada je to potrebno.

U zavisnosti od toga gde se vaša bašta nalazi, možda ćete imati problem sa strminama. Ukolio je to slučaj, uvek možete ugraditi posebne elemente koji su tu da regulišu protok vode na ovim strminama. 

Ostali sistemi za navodnjavanje

Pored ovog, postoji još nekoliko vrsta sistema za navodnjavanje. Navodnjavanje veštačkom kišom je takođe popuran izbor. Ovaj sistem se još naziva i navodnjavanje orošavanjem i ovde se biljkama pruža imitacija kiše. 

Daljinsko navodnjavanje takođe je dobar izbor za baštu. Ovo je jednostavan uređaj koji se stavlja na već postojeći sistem i unapređuje ga. Zahvaljujući ovom uređaju, možete meriti vlažnost zemlje i vazduha, temperaturu i pH i EC vrednosti. 

Zemljište možete navodnjavati i prskalicama, a možete uložiti u centralno ili bočno navodnjavanje. Na kraju, ukolio imate baš malu baštu  – možete je navodnjavati i ručno. 

Sistem za navodnjavanje važan je deo svake bašte. Bez prave količine vode, biljke ne mogu preživeti i ne mogu postati sočne, zdrave i kvalitetne!

Facebook
Twitter
LinkedIn