Kako Zaštititi Useve Od Štetočina?

Kako yaštititi useve od štetočina

Mnogi faktori utiču na prinos useva. Na primer, gustina i vreme setve su izuzetno važni, kao i kvalitet zemljišta. Izbor hibrida i vrsta đubriva takođe igraju bitnu ulogu u celokupnom procesu. Ipak, jedan od najvažnijih faktora jeste adekvatna zaštita. Zemljišne štetočine mogu biti pogubne po useve. Zbog toga, neophodno je zaštiti useve na najbolji mogući način. Obezbediti prave uslove za uzgoj sadnica nije uvek lak posao. Potrebno je paziti na zdravlje zemljišta, sprovoditi agrotehničke mere i redovno proveravati stanje zemljišta. Ukoliko posumnjate da je zemljište zaraženo štetočinama, najbitnije je to i potvrditi. Evo kako zaštititi useve od štetočina na najefikasniji mogući način.

Procena problema

Prvi i najvažniji korak jeste procena situacije. Da li sumnjate na problem sa štetočinama? Ukoliko postoji i crv sumnje, najpametnije je odmah sprovesti mere da utvrdite da li problem zaista postoji. 

Neke od najčešćih štetočina su lisne vaši, mineri lista, puževi i buvači. Lisne vaši izazivaju deformaciju biljnog tkiva, kao i sušenje delova, a mineri lista iscrpljuju biljke. Puževi, najčešće golaći npadaju povrće, dok buvači napadaju kupusnjače.

Pored ovih štetočina, neprijatelji vaših useva mogu biti i ptice, glodari i divljač.

Kada utvrdite i količinu odraslih jedinki i larvi, vreme je da se odlučite za određene mere. Od intenziteta i količine insekata, zavisiće ačin na koji ćete tretirati zemljište. 

Da bi se sprečilo propadanje useva, korise se razni pesticidi. U zavisnosti od toga da li vam problem prave nadzemne ili štetočine u zemlji, biraćete različite preparate. 

Kada zaštititi useve?

Možda i bitnije od preparata koje koristite za zaštitu jeste vreme kada ih koristite. Na primer, naknadno tretiranje kukuruza ili suncokreta insekticidima može biti veoma štetno za pčele. Zbog toga, ovakvo tretiranje je zabranjeno standardima Evropske unije. 

U zavisnosti od toga protiv kojih štetočine se borite, trebalo bi da odredite pravo vreme za tretiranje zemljišta. Nadzemne štetočine najčešće se pojavljuju odmaj nakon nicanja useva. Ipak, ako očekujete jači napad, zaštitu bi trebalo obaviti još i pre setve. 

Granulirani zemljišni insekticidi najefikasniji su u zaštiti od većine štetočina.Njihova disperzija obavlja se ručno ili tokom sadnje. 

Jedna preparatura bi trebalo da štiti unutrašnjost zemlje do 10 nedelja. Ipak, količina i učestalost padavina nakon aplikacije presudne su za efikasnost preparata. 

Kako zaštititi useve?

Postoje tri osnovna načina za suzbijanje svih vrsta štetočina – upotreba insekticida u zemljištu, preko lista ili tretiranjem semena pre setve. Da bi primena bila ekonomična i dobra po životnu sredinu, dobro proverite koncentraciju larvi i odraslih jedinki po metru kvadratnom. 

Preparati poput insekticida deluju digestivno. Oni ulaze u folikule biljke, preko koje dolaze do zemljišta. Zatim, sistemično se šire od mesta aplikacije ka nadzemnim organima biljaka. 

Komercijalni insekticidi

Kako štite i od zemljišnih i od adzemnih štetočina, insekticidi su najbolja opcija za zaštitu. Pred setvu, najbolje je koristiti insekticide na baz klotianidina, tiakloprida, imidakloprida i metiokarba. Oni su najefikasniji u zaštiti protiv vaši i sličnih štetočina koje napadaju biljke u najranijim fazama razvoja. Ovi insekticidi se rastvaraju u zatvorenim aparatima i njima ne biste smeli tretirati seme van silosa. 

Insekticidi u organskoj proizvodnji 

Zdrava i dugoročna zaštita jeste najbolji način da pristupite vašim usevima. Organsko đubrivo i glistenjak (kompost) koriste se kao prehrana. Da biste zaštitili useve i dobili zdravije i otpornije biljke, možete koristiti insekticide na bazi biljnih preparata. 

Kopriva, peršun, neven, cvekla, zova, pelin i kim su samo neke od biljaka koje sadrže agense koji bi mogli zaštiti vaše useve. Kako nepovoljno deluju na bakterije i insekte, ove biljke omiljeni su sastojci preparata za zaštitu. 

Pomoć životinja 

Neće sva živa bića naškoditi vašim usevima. Neke životinje će vam čak biti saradnici u borbi protiv insekata. 

Na primer, ptice, ježevi, bogomoljke ili žabe mogu znatno popraviti situaciju, posebno ako imate problem sa štetočinama. Bubamare su takođe iziuuetko efikasne -dnevno mogu pojesti i nekoliko stotina lisnih vaši. 

Obratite pažnju na ptice

Iako ptice nekad mogu pomoći u zaštiti useva, nekad mogu uraditi i suprotno. Ukoliko ste do sada imali problema sa pticama, važno je adekvatno zaštiti useve i od njih. Prva stvar kojumožete uraditi jeste postavlanje mreže. Za ovo, najvažnije je da rupe budu dovoljno sitne da ni vrabac ne može da se provuče.

Drugi način jeste upotreba repelenata. Najjedostavniji prirodni repelent za ptice pravi se od paprike u prahu i vode. Dva puta nedeljno poprskajte ovu tečnost po biljkama i uspešno ćete odbiti ptice. 

Jak zvuk ili svetlost su takođe uspešne metode za uklanjanje ovog problema. Zvučni i svetlosni senzori pokreta su zato veoma dobra investicija. Kako se ptice približe usevima, senzori će se aktivirati i oterati ih.

Na kraju, možete jednostavno postaviti strašila i ogledala. Strašila su već dobro poznata metoda za plašenje ptica. Ipak, ova metoda deluje samo na manje ptice, dok ne pomaže puno sa večim vrstama. Sa druge strane, ogledala su dobar izbor bez obzira na veličinu ptice – svaka će se uplašiti svog odraza i pobeći!

Kvalitetna zaštita useva neophodna je kako biste obezbedili vašim biljkama odgovarajuću sredinu za rast i razvoj. Uz ove preparate i savete na pitanje kako zaštititi useve, lako ćete se rešiti čak i onih najupornijih štetočina.

Facebook
Twitter
LinkedIn