Kako Uzgajati Pečurke?

Kako uzgajati pečurke?

Pečurke spadaju u saprofite, što na grčkom znači jesti trule stvari. Saprofiti su poznati po tome što rastu u tresetu, na zemljištu ili trupcima i potrebno im je vlažno okruženje kako bi uspele. S obzirom na to da nemaju hlorofil, da bi raste ne treba im sunčeva svetlost. Sve hranljive sastoje pečurke izvlače iz mrtvih biljnih i životinjskih materijala koji su u fazi raspada. Zbog različitog načina uzgoja i potpuno drugačijih osobina, pečurke nisu biljke. Pečurke su gljive. Zašto gajiti pečurke? Zato što su lekovite, uspešne i vrlo profitabilne ukoliko znate da organizujete svoj biznis. Upravo iz ovih razloga, sve više ljudi u Srbiji se odlučuje na gajenje lekovitih pečuraka. U nastavku ovog teksta, pročitajte naše savete i saznajte kako uzgajati pečurke.

Pečurke za gajenje

Ako ste se ikada zapitali kako uzgajati pečurke, prvo morate znati da nije svaka pečurka za gajenje (posebno u kućnim uslovima). Neke od najpopularnijih lekovitih pečurki za uzgoj su Trametes vericolor (ćuranov rep), Ganodermu lucidum (reiši) i Hericium erinaceus (lavlja griva). Pored njih, često se gaje i Cordiceps militaris i Lentinula edodes (šitake). 

Ove vrste gljiva idealne su i za uzgoj i za konzumaciju. Što se lekovitih sredstava tiče, samo reiši pečurka može da pomogne regulaciju imunog i kardiovaskularnog sistema, smanji probleme sa alergijama, hepatitisom, stresom, visokim krvnim pritiskom, pa čak i da pomogne kod nekih srčanih oboljenja. 

Pored ove gljive besmrtnosti, i lavlja griva je veoma popularna. Samo ova pečurka može veoma povoljno uticati na nervni sistem i pomoći u lečenju bolesti vezanih za njega. Ne samo da je veoma zdrava, ova gljiva je i izuzetno lepog izgleda i bogatog ukusa. 

Pečurke možete prodavati sveže ili sušene, a, ukoliko imate uslove, možete prodavati i lekovite čajeve i tinkture. 

Kako početi uzgoj?

Da bi se počeo uzgoj pečuraka, neophodno je nabaviti micelijum. Micelijum je mešavina sporai i izvora nutrijenata za gljive. Spore su sićušne materije iz koje ih se stvaraju gljive. S obzirom na to koliko su male, nemoguće ih je videti golim okom.

Da bi se spore razvile, neophodna je dobra podloga. Na primer, slama, piljevina od drveta i zrnevlje svi mogu da budu odlične podloge. 

Da se vratimo na micelijum – on raste prvi i neophodan je da bi se pojavila bilo kakva pečurka. Iako i sam može da proizvede gljive, bolji rezultati se dobiju kada se micelijum stavi na pravu podlogu. 

Za početak, kvalitetan micelijum možete nabaviti u inostanstvu. Kasnije, možete klonirati najbolje plodove i umnožavati micelijum po potrebi. 

Što se tiče uslova, pečurkama je potrebna temperatura od 17-20 stepeni celzijusa, kao i vlaga od 90%. Umerena toplota i vlaga čine jesen i proleće idealnim periodima za uzgoj gljiva. 

Oprema i prostor

Gde gajiti pečurke? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Gljivama je potrebno tamno, hladno i vlažno mesto kako bi se razvijale i rasle. Kada gajite biljke u kućnim uslovima, podrum može biti idealan prostor za ovu namenu. Uz podrum, i prostor ispod sudopere u kuhinji je jedan od favorita.

Ipak, prostor birajte po temperaturi. Sve dok temperatura ne prelazi 20 stepeni i prostor nije direktno izložen suncu, pečurke će se pravilno razvijati. Takođe, bitno je da nema promaje u prostoru gde se gljive gaje. 

Neke gljive bolje uspevaju na što nižim temperaturama. Na primer, enoki pečurke najbolje uspevaju na tempertauri od oko 7 stepeni. Zato, ove gljive se ne gaje leti. 

Od opreme, za uzgoj pečuraka trebaće vam police, led neonke za osvetljenje, klima uređaji, ventilator, ovlaživač vazduha i pasterizator. 

Ulaganja za ovaj uzgoj su iznenađujuće niska. Ukoliko poželite samo da proizvodite tinkture, dovoljno će vam biti 200e za ulaganje, dok zarada može doći i do 500e. 

Postupak gajenja

Kada je u pitanju proces gajenja, prvo se opredelite za tip pečuraka koje ćette gajiti. Zatim, pripremite kontejnere (35cm dugačke i 15cm duboke) u koje ćete sipati kompost i zaliti vodom masu. 

Iskoristite grejno telo da podignete temperaturu vazduha. Držite je na 20 stepeni sve dok se ne pojavi micelijum. Potom, temperaturu možete spustiti na 13-15 stepeni. 

Potrudite se da održite zemljište vlažnim tako što ćete ga redovno prskati vodom i prekrivati vlažnom krpom. Za veće farme pečuraka, poželjno je imati vučene ili nošene prskalice kako bi se ovaj posao znatno olakšao.  

Berba 

Na kraju, pripremite se za ubiranje plodova.

Ukoliko imate šampinjone, njih možete očekivati već kroz jedan mesec. Njih možete brati čim se kape otvore. Tokom berbe, potrudite se da ne čupate pečurke več da odsecate peteljke oštrim nožem. 

Na taj način, postaraćete se da ne susedne pečurke nisu oštećene, posebno u periodu kada su najosetljivije – u razvoju. Ako krenete da berete gljive svakodnevno, možete očekivati stalno plodonošenje tokom 6 meseci. 

S druge strane, na neke pečurke se može čekati i do 4 meseca da krenu rezultati. Što se lekovitih pečuraka tiče, lavlja griva može da rodi za 30 dana, ćuranov rep za 60, a reiši pečurka za 80 dana. 

Pečurke ne zahtevaju mnogo ulaganja kada su u pitanju vreme ili novac. Ipak, one mogu doneti dosta profita. Zbog toga, sve češće se gaje na našim prostorima. Uz ove lake savete, i vaš podrum može postati dom različitim sortama gljive.

Facebook
Twitter
LinkedIn