Kako skladištiti crni luk i krompir? Saveti za zaštitu od truleži

Crni luk i krompir

Da bismo jeli zdravo i kvalitetno povrće, moramo znati odakle ono dolazi i u kakvim je uslovima uzgajano. Ipak, to nije dovoljno da se uverite da je povrće koje konzumirate dobro za vas.

Način na koji skladištimo povrće ima dosta uticaja na kvalitet samog povrća. Na primer, određene proizvode treba držati samo u frižideru, dok neke ne bismo smeli ostavljati na tako niskim temperaturama.

Kada su krompir i crni luk u pitanju, postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju. Otkrijte kako treba skladištiti ove vrste i kako ih možete zaštititi od truleži.

Ne držite ih zajedno

Prva stvar koju treba da zapamtite jeste da crni luk i krompir ne treba držati zajedno. Iako ove dve vrste povrće idu savršeno zajedno u mnogim ukusnim jelima, u ostavi bi ih trebalo lepo razdvojiti.

Razlog za to je jednostavan. Plodovi crnog luka proizvode etilen. Ovaj gas je u stanju da izazove mnoge nepoželjne efekte, od kojih je najproblematičniji truljenje drugog povrća. U ovom slučaju, krompir bi mogao ubrzano da truli usled neposredne bllizine sa crnim lukom. 

Kada određene vrste povrća čuvamo zajedno u ostavi, možemo da očekujemo da oni uzajamno razmenjuju mirise. To je još jedan razlog iz kog se ne savetuje približavanje krompira i crnog luka u ostavi. 

Crni luk se može bezbedno čuvati zajedno sa celerom, kupusom ili šargarepom. S druge strane, povrće osetljivo na etilen (krastavac, salata, lubenica, boranija) treba držati što dalje od crnog luka. 

Sa krompirom ne bi trebalo držati voće poput jabuke ili kruške. U brlizini krompira, ovo voće može pokupiti čudan miris i ukus. 

Najbolji način da ostavite crni luk i krompir u vašoj ostavi jeste da im pripremite odvojene posude i da ih držite na većoj razdaljini. 

Kako skladištiti krompir?

Koji uslovi su potebni krompiru? 

Da biste mogli dugo da skladištite krompir u vašem domu, morate mu obezbediti određene uslove. Potrebno je obratiti pažnju na temperaturu, vlažnost i svetlost u ostavi. 

Kako je krtola krompira živ organizam, ona će brzo propadati bez adekvatnih uslova za život. Usled promene u hemijskom satsavu, ali i klijanja i gubitka vode, krompir bi mogao lako i brzo da istruli. Bolesti i ekstremne temperature takođe mogu biti razlozi za propadanje krompira.

Ipak, krompir je moguće zaštititi. Prvo što mu treba obezbediti jeste idealna temperatura. Za sezonski krompir, potrebna je temperatura 2-5°C, za konzumni krompir 5-7°C, za čips 7-10°C, a za krompir za pomfrit 6-8°C.

Kada je svetlost u pitanju, poželjno je da prostorija bude mračna. Ukoliko je izložen jakoj svetlosti, krompir može da pozeleni. Ipak, ukoliko imate sezonski krompir, njemu svetlost neće naškoditi. 

Na kraju, postarajte se da je vlažnost vazduha u ostavi oko 95%. Na taj način, ostvarićete uslove za dugo skladištenje krompira.

Kako skladištiti crni luk?

Koji uslovi su potebni crnom luku? 

Adekvatno skladištiti crni luk i krompir znači obezbediti im uslove koji će sprečiti njihovo propadanje. Što se crnog luka tiče, njega je, primarno, potrebno zaštititi od potencijalne zaraze

Crni luk je jedna od vrsta koja zahrteva puno pažnje da bi uspela. Nekoliko faktora utiče na povoljno skladiptenje crnog luka – zdravstveno stanje lukovice, temperatura i vlažnost vazduha u skladištu, kao i sorta i sadržaj suve materije. 

Kada je u pitanju zdravstveno stanje lukovice, od velike je važnosti da u skladište unesete samo zdrave i dobro osušene lukovice. U suprotnom, rizikujete zarazu i propadanje svega u skladištu. 

Zatim, temperatura skladišta je veoma bitna. Kako se luk postepeno suši, potrebne su mu temperature koje nisu previsoke. Na primer, skladište za luk ne bi trebalo da bude zagrejano više od 20°C. 

Da ne bi došlo do kondenzacije, zagrevanje prostorije se mora obaviti brzo. Ipak, treba posebno obratiti pažnju na to da temperatura skladišta ne pređe 30°C. 

Crni luk često može postati domaćin patogenima. Da bi se ovo sprečilo, potrebna je određena vlažnost vazduha u skladištu. Ne samo crni – sve vrste luka mogu biti domaćini patogenima. 

Kako prepoznati simptome truleži na crnom luku?

Kako je posebno podložan truljenju, važno je znati kako prepoznati znaove truleži na crnom luku. Prvi simptomi se uvek pojavljuju na vratu lukovice. Kada ppatogen prodre u unutrašnjost, ovojne ljuspe luka poprime tamnu boju. 

Između njih se ubrzo formira i beličasta micelija sa konidijama. Kada je luk u ovom stadijumu, lukovica je podložna bakterijskoj vlažnoj truleži. Nakon toga, mogu se pojaviti i sitne bele pege sa udubljenjima. 

Pored ovoga, luk može poprimiti beličaste pege praćene oreolom svetlozelene boje. Ukoliko se to desi, imate posla sa paleži lista. 

Da bi se ova oboljenja sprečila, koriste se preventivne mere, zdravo seme i trogodišnji plodored. 

Krompir i crni luk često se nalaze na trpezi u našim krajevima. Da bismo ih konzumirali zdrave i ukusne, potrebno je skladištiti ih na pravi način. Uz ove savete, stvorićete idealno skladište za ove vrste i ubrzo ćete i sami videti koliko su napredni i kvlaitetni!

Facebook
Twitter
LinkedIn