Organsko Uzgajanje: Kako Napraviti Kompost?

Dve osobe prikazuju kako napraviti kompost

Bilo da tražite način da smanjite količinu otpada u vašem domaćinstvu ili da vodite što “zeleniji” život, pravljenje komposta biće idealno za vas. 

Ukoliko vam je dosta uzaludnog bacanja promrzlih biljaka i korova iz bašte, imamo dobre vesti. Naime, sve što ste dosada bacali možete iskoristiti za organsko uzgajanje voća i povrća. 

Ipak, nije dovoljno samo sačuvati ove biljke i korove – potrebno je znati i gde napraviti kompost, kako, koje veličine i kako ga upotrebiti na kraju. Evo kako napraviti kompost i kako da unapredite uzgoj voća i povrća!

Šta je kompost?

Kompost je materija nastala prirodnim načinom truljenja i raspadanja mrtve organske materije biljnog porekla. Ova materija je bogata humusom i, iako ne mora biti samo biljnog porekla, izuzetno je važan deo organske proizvodnje voća i povrća, i povećava hranljivost svih tipova zemljišta.

Ako imate baštu, sigurno već imate prostor gde odlažete biljni otpad. Ako je ovo vaš slučaj, mogli ste primetiti da su biljke koje rode na ovom prostoru uvek veće, zdravije i plodonosnije nego u ostatku bašte. 

To se dešava jer je zemlja ispod ovakvog otpada prepuna humusa. Humus hrani biljke i to je ujedno i glavna svrha komposta. Kako je pod uticajem vremena, atmosfere i mikroorganizama, otpad dobija akumulirane minerale i organske kiseline koje pomažu biljkama da se razvijaju.

Gde napraviti kompost?

Prva stvar koju možete uraditi jeste pronalazak idealnog mesta za vaše kompostište. Kompostište je naziv za prostor gde se odlaže biljni otpad koji se tokom cele godine nakuplja iz bašte, vrta ili kuhinje. 

Najbolje mesto za kompost jeste deo terena koji je suv – onaj gde se voda ne nakuplja tokom zime ili jeseni. Ukoliko je moguće, kompost bi trebalo odlagati na uzvišenju. 

Još jedna bitna stvar jeste da kompost treba biti zaštićen od raznih vremenskih uslova. Na primer, potrebno je napraviti ga u zaklonjenom delu terena – ispod drveta. U najgore, slučaju, sami možete napraviti manji krov ili zaklon od sunca.

Ovaj zaklon može biti koristan i ada je u pitanju zaštita od kiše. Prekomerno natapanje materije može isprati hranljive elemente. Ipak, potrebno je da zemljište bude makar malo vlažno kako bi se biomaterijal raspadao pravim tempom.

Kako napraviti kompost?

Nakon što odredite prostor za vaš kompost, možete krenuti sa pravljenjem istog. Ako imate baštu ili vrt, neće vam biti problem da nađete potrebne materijale za pravljenje komposta. Tokom cele godine, u bašti se more pleviti, okopavati, frezirati i uklanjati korov. 

Kada jesen počne, dosta biljaka se mora ukloniti, a i lišće tada kreće da otpada. Kuhinjskog otpada ćete uvek imati, nezavisno od vremenskih uslova ili godišnjeg doba. Sav ovaj otpad, kao i pokošena trava, orezane grane i oštećeni plodovi pronaći će dom na vašem novom kompostu. Usitnjavanje otpada, ili malčiranje, će značajno ubrzati proces kompostiranja.

Ukoliko osećate potrebu da dodatno poboljšate vaš kompost, uvek možete nabaviti i biokompostere. Ovi praškasti dodaci rade na principu kvasca i sadrže bakterije koje su potrebne za proces razgradnje. Samim tim, biokomposteri će dodatno uticati na efikasnost komposta u vašoj bašti. 

Kako napraviti kompost koji vama odgovara?

Da biste odredili veličinu i oblik komposta, neophodno je da dobro pogledate vašu baštu. U zavisnosti od količine biomaterijala koji možete da skupite u bašti, znaćete otprlike koliko kompost možete napraviti. 

Na primer, jedna prosečna porodična bašta površine ispod 6 ari bi mogla da da dovoljno materijala za komposište veliko do 4 metra kvadratna. Ipak, ako materijal često skupljate, komposište može biti i duplo veće. To zavisi i od količine trave, drveća i kuhinjskog otpada koje imate. 

Za izuzetno male vrtove – mikrovrtove – ne morate se mučiti puno. Dovoljan je i portabl biokomposter koji možete sami napraviti ili ga jednostavno kupiti. 

Ako vam estetika nije primarna, kompost možete napraviti bilo gde i u bilo kakvom obliku. I neuredna gomila u jednom ćošku bašte je sasvim dobar kompost. Sve dok proizvodi hranjive materije i pomaže vašim biljkama, izgled komposta nije bitan.

Ipak, ukoliko vam estetika jeste važna, možete uvek napraviti komposter od drveta. Pored lepšeg izgleda, ovo je dobro rešenje i što se praktičnosti tiče.

Kako koristiti kompost?

Kada je u pitanju upotreba komposta, mogućnosti su brojne. Ovako organizovan biljni otpad možete koristiti u bašti, vrtu, ili za posude. Za posude, kompost možete koristiti za direktnu sadnju i setvu. 

Kada kompost koristite u vrtu, pomešajte ga sa zemljom. Ovo je bitan korak da bi se kompost racionalno upotrebljavao. Ovim putem, hranljivost zemljišta se povećava i biljke su kvalitetnije i bujnije. 

Da biste dodatno ojačali vaš kompost, povremeno dodajte manje količine zemlje. Na primer, dve do tri lopate zemlje po metru kvadratnom uz malo gašenog kreča u prahu biće odlične za vaš kompost. 

Zatim, ne zaboravite da kvasite vodom kompostište. Tokom suvljeg perioda godine, potrudite se da kompost zalivate na svakih 5-8 dana. Na dno možete staviti pvc foliju ili drvene daske ukoliko želite lakše da sakupite sav kompost.

Pored ekološke vrednosti, kompost je veoma važan i za stanje vašeg voća i povrća. Uz ove savete biće vam jasnije kako napraviti kompost vredan divljenja koji će vašim biljkama dati sve neophodne materije kako bi one rasle brže i uspešnije!

Facebook
Twitter
LinkedIn