Kako izabrati odgovarajući traktor za Vaše domaćinstvo

Ako se bavite poljoprivredom i vlasnik ste velikih njiva, potpuno je jasno da ne možete bez poljoprivrednog traktora. Koji odabrati od toliko vrsta? Traktor kojih dimenzija bi Vam najviše odgovarao? Da li je bolje kupiti novi ili polovan traktor? Na koje karakteristike traktora posebno treba obratiti pažnju? Postoji zaista mnogo aspekata koje treba uzeti u obzir kada se odlučite na kupovinu poljoprivrednog traktora za Vaše domaćinstvo.

U ovom članku ćemo Vam ponuditi niz korisnih saveta koji će Vam, uzimajući u obzir razne faktore, pomoći da odaberete najprikladniji traktor.

Da li je bolje kupiti novi ili polovni traktor?

Očigledno je da za one bez budžetskih problema izbor pada na novo vozilo. Novi traktor će ponuditi veću efikasnost i rezultiraće većom produktivnošću. Omogućiće manje zagađenje vazduha i obezbediće veću udobnost i veću sigurnost. Ali, bolna tačka je njihova visoka cena.

S druge strane, kupovina polovnog traktora bi mogla biti dobra opcija, ukoliko treba da ga koristite samo u određenom periodu u godini ili hoćete traktor sa boljim performansama i boljom opremom po nižoj ceni od novog u takvoj klasi. Uz redovno održavanje, mogao bi da Vas služi nekoliko godina. Ne zaboravite da procenite cenu vozila i da uzmete u obzir godine u kojima planirate da ga koristite.

Kao što smo videli, izbor između novog ili polovnog traktora će zavisiti od Vaših potreba i finansijskih sredstava.

Koji model traktora izabrati?

Traktori se koriste za oranje i usitnjavanje zemlje, sađenje, prskanje, košenje, prevoz, itd.

Pažljivo se informišite, ispitajte i uporedite različite modele koji se prodaju na tržištu, kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara Vašim potrebama. Izaberite traktor na osnovu poljoprivredne kulture za koju ćete ga koristiti. U zavisnosti od trenutnih i budućih useva, prilikom odabira traktora, trebalo bi da obratite pažnju na razlike u zemljištu:

  • Na otvorenom polju (usevi žitarica, sena  i slično) treba preferirati kupovinu velikog traktora, jer ovi usevi zahtevaju pričvršćivanje uređaja sa velikim merama;
  • U voćnjacima, vinogradima i međurednim usevima, potreban je traktor koji je u stanju da garantuje dobru upravljivost, da bude manji i kompaktniji;
  • U uzgojnom polju potreban je traktor sa odličnim transportnim kapacitetom i velikom snagom (zbog prevoza velike količine stočne hrane), sposoban za montiranje teških transportnih prikolica.

Ako se odlučite za nov traktor, imate mnogo opcija nove generacije, koje će Vam omogućiti da znatno pojednostavite rad na poljima u skladu sa svojim potrebama. 

Kada su u pitanju poljoprivredne mašine, traktori se obavezno kupuju i sa nekim od osnovnih priključnih delova. Osim prikolice za traktor, priključne mašine su i sejalice, plugovi, drljača, tanjirača, skupljači sena, prese itd.

Pri kupovini polovnog traktora, dobro proveriti stanje vozila

Ako se odlučite za polovni traktor, morate pažljivo da pregledate vozilo kako biste procenili stanje u kome se nalazi. Kupovinom direktno od privatnog prodavca podložni ste većim rizicima i prevarama. Kupovinom kod trgovaca imate garanciju i veću zaštitu. Kod njih će traktor koji prodaju sigurno biti u dobrom stanju, jer bi u suprotnom imidž prodavnice bio oštećen.

Ipak, kupovinom kod privatnika, možete zahtevati pregled vozila i pokušati da procenite performanse i karakteristike.  

Prvo treba pažljivo vizuelno pregledati traktor: pogledati motor, agregate, pneumatike, ručicu menjača, kočnice, kvačilo. Imajte na umu da će svaki nedostatak na polovnom traktoru biti izdatak više.

Jedna od najvažnijih komponenata je svakako motor. Ako na njemu ima oštećenja, računajte na skupu popravku. Treba proveriti da li curi motorno ulje, da li su rebra hladnjaka ispravna i čitava i u kakvom je stanju vazdušni filter. Ne sme biti prisutna primetna buka ili velika emisija dima tokom probnog rada motora, posebno tokom faze ubrzanja ili pri većim opterećenjima. 

Ako ste u mogućnosti da izvršite merenje snage na zglobnom vratilu, izvršite ga. Snaga zglobnog vratila treba da bude oko 10-15% (u zavisnosti od standarda merenja snage motora) ispod navedene snage motora.

Obratite pažnju na hidraulični sistem i pažljivo procenite njegovu funkcionalnost i efikasnost, jer to je ono što garantuje njegovo pravilno funkcionisanje.

Proverite menjač, prenos treba da bude lako promenljiv. Ako tokom probne vožnje čujete sumnjive zvukove iz menjača, to može ukazivati na njegovo oštećenje. Kvačilo je najbolje kontrolisati u srednjem stepenu prenosa. Ako kvačilo zahvati, sve je u redu, ako se duže melje kad je uključeno, životni vek kvačila je premašio kritični period.

Ako su gume istrošene, to treba uzeti u obzir prilikom određivanja nabavne cene, jer svakako treba kupiti nove i time se baciti u trošak. Ako gume pokazuju neravnomerno habanje, preporučuje se provera podešavanja trake. Ako je prednja osovina prethodno opterećena, na primer prednjim utovarivačem, preporučljivo je proveriti kretanje između ležajeva. Isto se odnosi i na pokretne delove upravljača. 

Informišite se o mogućnosti nabavke rezervnih delova za traktor koji želite da kupite.

Procenite portošnju, koja predstavlja jednu od važnih stavki vezanih za obavljanje dnevnih zadataka.

Uzmite u obzir sigurnost. Traktor treba da je siguran i pouzdan u slučaju da na polju naiđe na neravnine ili rupu.

„AGRO CESLA“ Vam nudi pomoć u vezi sa svim pitanjima vezanim za kupovinu traktora, kao i efikasnu servisnu podršku.

Facebook
Twitter
LinkedIn