Kada I Zašto Se Voskiraju Jabuke?

Zašto se voskiraju jabuke?

Savremeno voćarstvo puno je inovacija i metoda koje povoljno utiču na plod. Jedan takav proces jeste i voskiranje jabuka. Voskiranje se radi iz više različitih razloga. Prvenstveno, jabuke se na ovaj način štite. Ipak, to nije jedini benefit voskiranja – naime, voskiranje čini jabuke sjajnijim, lepšim i privlačnijim. Stoga, ne čudi kako popularnost ovog procesa sve više raste. Iako voskiranje može mnogo da uradi za jabuke, kupci su i dalje nepoverljivi prema ovim jabukama. Najčešće postavljeno pitanje je da li su ovakvi plodovi bezbedni za jelo. Da biste razrešili sve sumnje i odlučili da li je ovakvo voće za vas ili ne, otkrijte sve o tome – zašto se voskiraju jabuke?

Kada se voskiraju jabuke?

Pre nego što uopšte počnemo priču o voskiranju, važno je naglasiti da jabuke i same stvaraju zaštitni voštani sloj. Ovaj prirodnni vosak je prisutan na svim sortama jabuke, samo je na nekim manje izražen. Greni Smit je sorta jabuke kod koje je ovaj sloj prilično izražen. 

Mesec kada su jabuke najaktuelnije je svakako oktobar. Poneka sorta bere se i u novembru, ali ipak se oktobar zove mesecom jabuke. Srećom, moderna tehnologija dozvoljava nam da kraljicu voća jedemo i tokom cele zime, sve do proleća naredne godine. 

Ključni koraci jesu berba i voskiranje, da bismo uspešno produžili vek jednom plodu. Kada ubrati jabuke za voskiranje? Odgovor, naravno zavisi od sorte. Ono što je svima zajedničko jeste da plod treba da bude dovoljno zreo – sa formiranim vitaminima, mineralima, polifenolima i vlaknima.

Takođe, trebalo bi da se formira pravi odnos iselina i šećera kako bi jabuka zadržala sočni i bogati ukus. Kada jabuke dostignu dovoljan nivo zrelosti, berba i voskiranje mogu da počnu. 

Od sorte jabuke zavisi da li je voskiranje potrebno ili ne. Na primer, zlatni delišes je sorta koju bi trebalo voskirati. Kako kutikula ove sorte nije ravnomerna, teže je čuvati je pola godine. Da bi se jabuka zaštitila i zadržala svežinu i sočnost, voskiranje je idealno rešenje.

Smanjen gubitak vode iz ploda

Postoje mnogi razlozi za voskiranje jabuka. Jedan od odgovora na pitanje zašto se voskiraju jabuke je i činjenica da ovaj proces smanjuje gubitak vode iz ploda. Ukoliko plod nije presvučen voskom, voda odlazi kroz pokožicu. Ovo može ne zvuči ozbiljno, ali može znatno da utiče na kvalitet ploda.

Jabuka, kada izgubi i samo 5% vode, pokazuje simptome dehidracije na površini. Usled dehidracije, jabuka gubi na čvrstini, tečnosti i aromi. Meso ploda postaje brašnjavo i jabuka potpuno gubi svoj sjaj i šarm. Ne samo to, gubitkom vode, jabuka gubi i na težini, što nepovoljno utiče i na njenu tržišnu vrednost.

I najtanji sloj voska može smanjiti gubitak težina ploda i ostalih karakteristika jedne zdrave i zrele jabuke. Može sprečiti odavanje vode za 30-40% i, tako, produžiti život plodu. 

Sprečen razvoj patogena

Još jedan popularan razlog zašto se voskiraju jabuke jeste smanjene rizika od razvoja gljiva i bakterija. Voće koje nije adekvatno zaštićeno može postati dom raznim patogenima koji bi se na površini ploda mogli razmnožavati.

Prisustvo vlage na površini ploda zasluženo je za pojavu bakterija i gljivičnih oboljenja. Srećom, tanak sloj voska je hidrofobna površina i nije povoljna podloga za razvoj ovih organizama. 

Voskiranjem smanjujemo rizik od pojave patogena i sprečava se propadanje plodova. 

Produžen period čuvanja

Unutar ploda jabuke, metabolički procesi se nastavljaju čak i posle berbe. Nažalost, ovi procesi mogu da dovedu do brzog propadanja ploda. To se dešava usled usvajanja kiseonika i oslobađanja ugljen dioksida. 

Sa druge strane, vosak ne dozvoljava ovom procesu da se dogodi. Kako vosak ne daje kiseoniku da uđe, ni ugljen dioksidu da izađe, plod ne propada tako brzo i može se čuvati u skladištu i do pola godine.

Metabolizam ploda se znatno usporava jer se ugljen dioksid gomila unutar ploda i jabuka ne gubi svoje osobine sve do proleća. 

Smanjena osetljivost na izmrzavanje

Čuvanje ploda mora biti obavljeno na kvalitetan način kako bi plod zadržao sve svoje dobre osobine. U skladištu, nije neobično primetiti oštećenja na jabukama. 

U zavisnosti od temperature, površina jabuke može biti oštećena na razne načine. Primenom voska, jabuke postaju izdržljivije i čak ni skladištenje na niskim temperaturama im ne može ništa. Ovo je svakako jedan od vodećih razloga zašto se voskiraju jabuke.

Najčešće greške

Iako voskiranje ima brojne benefite, primena voska može poći i po zlu. Na primer, pojava ožegotina je čest problem kod voskiranja. Do ovog problema dolazi usled neadekvatne primene voska – upotreba previsoke temeprature ili preduga izloženost ugrejanom vosku.  

Narušen prirodni izgled je, takođe, potencijalni problem. Nestručno obavljena primena voska može dati veštački sjaj plodu, što bi mnoge kupce odbilo.

Do pojave anaerobnih procesa dolazi kada vosak potpuno zaustavi razmenugasova. Naime, ako kiseonik nikako ne dolazi do ploda i ugljen dioksid se ne otpušta, plod bi mogao propadati iznutra. 

Kako ukloniti vosak sa ploda?

Iako bezbedan za jelo, vosak nije uvek najprivlačiniji. Da biste uklonili vosak sa jabuke, dovoljno su vam samo topla voda i meka četka. Potrudite se da četka bude što mekša kako en bi oštetila pokožicu.

Ako ovo ne pomogne, stavite par kapi sirćeta na krpicu i protrljajte jabuku. Bez problema ćete ukloniti sloj voska i spremiti jabuku za konzumaciju!

Voskiranje jabuka ima mnogo pozitivnih efekata i preporučuje se da bi plod izgledao bolje i sačuvao svoje osobine duže. Dobro obavljena primena voska može povoljno uticati i na plod i na njegovu tržišnu vrednost.

Facebook
Twitter
LinkedIn