Jednoosovinske ili dvoosovinske prikolice? U čemu je razlika?

Traktor i dvoosovinske prikolice

Jednoosovinske i dvoosovinske prikolice su široko poznate i zasupljene. Odlučiti se za jednu vrstu nije lak zadatak. 

Kako i jedna i druga imaju svoje prednosti i manje, potrebno je i jedne i druge uzeti u obzir. Na primer, treba obratiti pažnju na tip terena po kome vozite i u skladu sa tim doneti odluku o kupovini. 

Dvoosovinske prikolice sve su popularnije. Kako nude mogućnost da se teći teret prenese, kao i veću stabilnost, ljudi se češće opredeljuju za njih. Ipak, potrebno je napomenuti da one ne moraju uvek biti očigledan izbor. 

U nastavku, saznajte koja je to razlika između ove dve vrste prikolice i koja je vama potrebna. 

Jednoosovinska prikolica 

Jednoosovinska prikolica je najčešći tip prikolice koji se može videti danas. Imaju jednu osovinu koja se proteže celom dužinom prikolice i dva točka na zadnjem kraju prikolice. 

Ova prikolica se nalčešće koristi za manji teret i uglavnom se koristi za privatna vozila. 

Prednosti i mane

Jednoosovinske prikolice predstavljaju najjednostavniji tip prikolice. S obzirom na ovaj bitan podatak, one su često i najjeftinija opcija. Mogu se nabaviti po pristupačnim cenama i savršene su za svakoga ko nema visok budžet. 

Takođe, dobra strana ove prikolice je to što ona ne zahteva puno kada je u pitanju održavanje. Ovim se štedi i vreme i novac.

Pored svega ovoga, jednoosovinske prikolice su veoma lake za upotrebu i mogu se bez problema odvući bilo kojim vozilom.

S druge strane, jednoosovinske prikolice imaju i neke mane. Jedna od glavnih je ta da nisu dovoljno stabilne. Iz ovog razloga, prenošenje oozbiljnijeg tereta mpže biti problematično. 

Još jedan problem jeste to što ove prikolice imaju i nizak kapacitet za tovar. Na primer, one ne mogu podneti tovar teži od 500kg. 

Upotreba 

Za šta se koriste jednoosovisnke prikolice? Koriste se za prenos lakšeg tereta i najčešće se kupuju za manja vozila poput motora ili četvorotočkaša. Moguće ih je koristiti i za prevoz manjeg tovara do skladišta. 

Ukoliko ne planirate da prenosite ozboljan tovar i ukoliko vam je budžet na prvom mestu, jednoosovinske prikolice biće idealne za vas. 

Dvoosovinske prikolice

Dvoosovinske prikolice imaju, kao što im to ime kaže, dve osobine duž prikolice, umesto jedne, standardne. Kao rezultat, ove prikolice su u sutanju da podnesu mnogo veći teret nego jednoosovinske prikolice. 

Kao takve, ove prikolice nude mnogo više stabilnosti. Idealne su za prevoz većeg tovara.

Prednosti i mane

Kao i jednoosovinske, i dvoosovinske prikolice imaju svoje prednosti i mane. Glavna prednost jeste sama činjenica da su dizajnirane tako da podnesu težinu tereta. Na primer, T-104/5 dvoosovinska prikolica ima nosivost od 9 tona, dok je model T-149/1 sposoban da ponese čak 14 tona.  Ove prikolice mogu da podnesu čak dva puta teži teret on onih sa samo jednom osovinom. 

Idealne su za prenos teških i masivnih predmeta. Ne samo to, ove prikolice su odličan izbor i ako prenosite nešto lomljivo. Zahvaljujući povećanoj stabilnosti, rizik od oštećenja je maksimalno smanjen. 

Još jedna prednost jeste ta da prikolice sa dve osovine mogu duže da traju. Činjenica da imaju dve osovine čini prikolicu izdržljivijom i otpornijom. 

Ipak, i ove pikolice imaju svoje mane. Na primer, one su uglavnom skuplje od jednoosovinskih. Takođe, one često zahtevaju više opreza kada je održavanjne u pitanju. Teže su od ovih drugih i, samim tim, funkcionišu dobro smao uz pomoć većih vozila. 

Upotreba 

Dvoosovinske prikolice idealne su za vuču većih vozila, teškog tereta ili industrijske opreme. Ukoliko vam je često potreban prevoz teškog ili lomljivog tereta, dvoosovinska prikolica zadovoljiće sve vaše potrebe. 

Sličnosti

Iako su različite na nekoliko načina, ove dve vrste prikolice imaju i neke sličnosti. Na primer, i jedna i druga pružaaju izuzetno zgodan način da se predmeti prevezu sa jednog mesta na drugo.

Takođe, i jedna i druga prikolica zahtevaju minimalno održavanje. U ovom slučaju, doduše, mora se napomenuti da dvoosovinska prikolica zahteva malo više vremena i pažnje. Glavni razlog za to je činjenica da je ova prikolica opremljena dodatnim komponentama. 

Na kraju, i jedna i druga vrsta dolze u raznovrsnim veličinama i dizajnovima. Ne samo da možete pronaći model koji vam odgovara iz praktičnih razloga, već možete pronaći i jedan koji vam odgovara iz estetskih razloga. 

Koja prikolica vama treba?

Da biste znali koju prikolicu da kupite, potrebno je dobro razmisliti o vašim potrebama i planovima. Na primer, postavite sebi sledeća pitanja:

  • Kakav tovar ćete prevoziti?
  • Gde ćete ga prevoziti?
  • Koliko su udaljene početna i krajnja tačka?
  • Kakav je teren?
  • Koje vozilo ćete koristiti?
  • Koliko često ćete koristiti prikolicu?

Ovo su samo neka od pitanja koja vas mogu usmeriti do pravog odgovora. Ukoliko vam je otrebno nešto jednokratno za manji tovar, jednoosovinska prikolica će biti dovoljna. Ipak, ukoliko je teren loš, a tovar važan, dvoosovinska je bolji izbor.

I jednoosovinska i dvoosovinska prikolica imaju svoje prednosti i mane. Kada procenite svoje potrebe i budžet, znaćete tačno koja od njih je idealna  za vas.

Facebook
Twitter
LinkedIn