Februar: Mesec Početka Radova U Poljoprivredi Za Predstojeću Godinu

poljoprivreda u februaru

Februar je mesec koji predstavlja prekretnicu u poljoprivredi, posebno kada je u pitanju svet biljaka. Još uvek je hladno, ali dani postaju sve duži i zeljaste biljke će početi da niču, a na drveću će se pojaviti prvi pupoljci. Međutim, postoji dosta poslova koje možemo da obavimo u ovom mesecu i oni se uglavnom odnose na pripremu za prolećne radove, kako bismo ih dočekali spremniji i rasterećeniji.

Planiranje sadnje i poljoprivrednih radova

Ovaj period treba iskoristiti za pravljenje plana koje useve želimo da sejemo ove godine. Planiranjem unapred, vođeni poljoprivrednim kalendarom, sigurno nećemo zakasniti u setvi biljaka ili sadnji sadnica.

Provera stanja alata i opreme

Obavezno treba proveriti stanje baštenskog alata i opreme. Bez obzira na to što smo jesenas preduzeli potrebne mere: očistili alate, odložili ih na suvo, zaštićeno mesto, ipak metalni alati mogu zarđati ili otupeti. U krajnjoj liniji, alat i oprema mogu i zastariti. Zbog toga treba da se pobrinemo da ih naoštrimo, zauljimo ili eventualno zamenimo. Poljoprivredne mašine bi trebalo malo pokrenuti da bismo bili sigurni da rade i da im nije potrebna neka popravka. Treba proveriti da li je potrebno neko punjenje baterija i svakako na vreme treba obezbediti gorivo za naše poljoprivredne mašine. Drvene delove alata bi trebalo premazati lanenim uljem i tako im produžiti radni vek. Plastika često strada od stajanja, tako da treba na vreme kupiti nove kante, kofe ili gajbice. 

Priprema zemljišta

U ovom mesecu je prikladno obraditi zemlju kako bi se pripremila za setvu u martu. Iako mraz znatno otežava kopanje, ono može biti korisno za pripremu zemljišta za povrtnjak, koji će oživeti u proleće. Sada se vrši prihranjivanje pšenice i ostalih ozimih useva (ozime zobi, raži, ječma i uljane repice) azotom i kompleksnim mineralnim đubrivima sa povećanim sadržajem azota. Takođe, u slučaju da je obradivo zemljište previše vlažno, trebalo bi izdrenažirati višak vode u neki jarak, kanal ili druge vodotokove.

poljoprivreda u februaru

Sadnja u februaru

Ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju, pred kraj meseca seju se jari usevi pšenice, ječma, raži i zobi. Pošto je rana setva veoma važna za neke povrtarske biljke, tada na otvorenom može početi i setva belog i crnog luka, graška, spanaća i rotkvica. Njima za klijanje treba temperatura od 3-5°C.

S obzirom na to da plastenici i staklenici pružaju bolje uslove za nicanje mlade biljke, u njima se pripremaju rasadi.

U februaru se vrši pikiranje rasada paradajza i paprike posejanih u januaru. Sada se seje celer, jer on sporo niče i ima dugu vegetaciju. 

Dužina rasadničke proizvodnje zavisi od vrste povrća, vrste sorte, vlage, temperature i vrste supstrata. Za papriku, patlidžan i paradajz se ona kreće između 40 i 70 dana.

Od svih vrsta povrća, paprika je najzahtevnija. Posle pravilne aktivacije i dezinfekcije semena, potrebno mu je deset dana da nikne u optimalnim uslovima i to na temperaturi od 28ºC.

Pregledajte našu ponudu poljoprivredne mehanizacije

Prskanje i obrezivanje voćaka

Zimsko prskanje voćaka se obavlja upravo u februaru.

Kada temperatura poraste iznad -2°C, krajem meseca možemo početi sa rezidbom jagodičastog šiblja i jabučastog i koštičavog voća. Obrezivanje je jedan od najsloženijih poljoprivrednih poslova, pa ako niste sigurni, treba se obratiti stručnjaku. Prvo treba ukloniti oštećene, osušene delove sa drveća i žbunja. Oblikovana rezidba ukrasnog šiblja i živih ograda može se obaviti i do kraja februara. Najzastupljenije drveće i žbunje za koje do kraja februara svakako možemo da izvršimo regenerativnu rezidbu su jabuka, kruška, ribizla, dunja, živa ograda, grab i glog, kao i ukrasne trave koje niču u rano proleće. Ono što se kasnije orezuje su kajsije, nektarine, šljive, trešnje, maline, ogrozd, lešnici i sl. U vinogradu počinje priprema za sadnju loze.

Ovo je mesec u kome se vrši proređivanje i podmlađivanje krošnji starijih stabala. Takođe, ovo je pravo vreme za krečenje stabala i osnove prvih skeletnih grana.

U februaru se vrši i orezivanje ukrasnog bilja kao što su magnolije, kamelije i hortenzije.

Stočarstvo: U februaru stižu prinove

S obzirom na činjenicu da u februaru stižu prinove svinja i krava, treba im obezbediti suvu i čistu slamu. I guske u ovom periodu počinju da nose jaja i da prave gnezda. Životinjama treba olakšati ovaj period posebnom negom i redovnim nadzorom veterinara. 

„AGRO CESLA” Vam nudi pomoć u vezi sa svim pitanjima vezanim za februarske radove u poljoprivredi, kao i efikasnu podršku uz savete i konsultacije. Kontaktirajte nas!

Facebook
Twitter
LinkedIn