Agro Prikolice

Agro Prikolice

Prikolica je vučeno priključno vozilo koje je predviđeno da bude priključeno vučnom motornom vozilu. Ima jednu ili više osovina sa točkovima koje mogu biti neupravljive, upravljive i samoupravljive, dok točkovi na osovini mogu biti jednostruki i dvostruki. Sve prikolice rade zajedno sa kombajnima, utovarivačima, dizalicama i ostalim vozilima. Njihov dizajn ne pruža funkciju samoistovara-utovara, bez obzira na svrhu.

Razvoj agro prikolica

U početku su korišćeni traktorski vozovi. Potom je došlo do pronalaska poluprikolica. Sada sve više preduzeća stvara samohodne šasije, uključujući i rad sa stalno uspostavljenim i zamenljivim telima prilagođenim za prevoz tereta opšte i posebne namene.

Razvoj traktorske prikolice prati i unapređenje pomoćne opreme prikolice. Stalna želja za povećanjem produktivnosti i kvaliteta rada zahteva sve rašireniju zamenu univerzalnih alata specijalizovanim. Njihova primenljivost je i dalje velika u bukvalno svim vrstama ljudskog rada, uprkos činjenici da se sve više koristi traktorska samohodna šasija sa zamenljivim telima.

Namena i vrste prikolica

Traktorska prikolica je namenjena za prevoz tereta na malim i srednjim udaljenostima. Korišćenje traktorskih prikolica u drumskim, stambenim i komunalnim službama, privatnim farmama i preduzećima neprekidno raste.

Traktorske prikolice mogu biti transportne (univerzalne) i specijalne. 

Transportne, tj. univerzalne prikolice su dizajnirane za prevoz raznih poljoprivrednih i građevinskih materijala.

Ovo su prikolice teretnog tipa, opremljene kiperom ili brodskom platformom. Unutar svake kategorije postoji podela po broju osovina. Najrasprostranjenije su dvoosovinske strukture. Tereti koji se njima prevoze su: žito, mineralna đubriva, slama, seno, silaža, usitnjena zelena masa, pesak itd. Njihova nosivost varira od 2 do 30 tona. Zapremina karoserije zavisi od dužine platforme i visine daske. Univerzalne prikolice su najčešće u ruralnim područjima. 

Posebne, tj. specijalne prikolice su one na čiju šasiju su ugrađeni rezervoari, frižideri itd.

Specijalne prikolice prevoze robu određene vrste. To su npr:

  • posipači svih vrsta đubriva;
  • vučeni distributeri hrane;
  • prikolice cisterne za prevoz tečnosti;
  • kamioni za stoku i sl.

Specijalizovane prikolice su, za razliku od univerzalnih, jeftinije za izvođenje radova. Najčešće nisu uključene u svakodnevni radni proces, već se koriste da bi ispunile svoju određenu svrhu. Međutim, one su skuplje zbog specijalne opreme. 

Glavni delovi traktorske prikolice

Traktorska prikolica sastoji se od dva glavna dela: šasije i platforme. Glavne komponente šasije su: ram, osovina, kočioni sistemi, električna i hidraulična oprema, nosač i nosač osigurača. Platforme se ugrađuju na razne načine, sve zavisi od opšte namene vozila.

Podela traktorskih prikolica prema konstruktivnim karakteristikama  

Prema konstruktivnim karakteristikama, traktorske prikolice se dele u tri grupe:

  • prikolice koje karakteriše ravnomerna raspodela tereta po celoj aksijalnoj strukturi;
  • teret poluprikolica se raspoređuje na vučnu polugu i zadnju osovinu;
  • teret polu montiranih prikolica raspoređuje se na vučnu polugu i aksijalnu konstrukciju.

Platforma traktorske prikolice obično je duža od platforme poluprikolice.

 

“AGRO CESLA” u svom asortimanu ima ponudu sledećih traktorskih prikolica:

– Dvoosovinske prikolice: T-149/1 – 14 t nosivosti; T-104/7 – 12 t nosivosti; T-104/6 – 10 t nosivosti; T 104/5 – 9 t nosivosti. To su vatreno pocinkovane prikolice, debljine lima od stranica 2 mm, debljine lima poda 4 mm, sa trostranim kipovanjem.                                                                                                

Tandem prikolice: T-617/5 – 12 t i 14 t nosivosti (to su vatreno pocinkovane prikolice, debljine lima od stranica 5 mm, debljine lima poda 4 mm, sa trostranim kipovanjem); T-617/4 – 12 t i 14 t nosivosti (to su vatreno pocinkovane prikolice, debljine lima od stranica 5 mm, debljine lima poda 4 mm, sa jednostranim  kipovanjem i sa amortizujućom rudom sa hidrauličnim držačem).   

Prikolice za rasturanje stajnjaka: N-221/3-9 – 18 t nosivosti; N-221/3-8 – 16 t nosivosti; N-221/4 – 11 t nosivosti; N-221/3-3 – 9 t nosivosti; N-264 – 17 t nosivosti; N-233/5 – 6 t nosivosti (ovo su univerzalne poljoprivredne mašine dizajnirane za rasipanje stajnjaka bilo koje vrste, kreča, treseta i komposta).                                                                                                                                    

Prikolice za bale: T-608/3 14 t nosivosti; T-608/2 – 10 t nosivosti (Potpuno toplo pocinkovane konstrukcije, sa podom debljine 3 mm, garantuju pouzdanost i izdržljivost za dugogodišnju upotrebu).

Traktorske prikolice su jedan od najvažnijih faktora poljoprivredne proizvodnje i bez njih naš poljoprivrednik ne može da obavi veći deo posla. 

Prilikom kupovine prikolice treba obratiti pažnju da bude predviđena za potreban tip vozila. Pažnja! Prikolica povećava težinu vozila.

Ako je prikolica otvorenog tipa, pokrijte je ciradom ili pričvrstite trakama teret koji je u njoj, kako ne bi ispao na putu.

Najbolje je na vozilo namestiti produžene retrovizore, kako biste povećali vidljivost pri upravljanju vozilom koje ima prikolicu.

Vlasnici traktora i traktorskih prikolica, kao i ostalih priključnih mašina, u obavezi su da ih registruju, a da nakon izdavanja registracione nalepnice svake godine obave i redovan tehnički pregled.

Treba koristiti ispravnu opremu i poštovati pravila o bezbednosti u saobraćaju. Prilikom vožnje traktora sa prikolicom treba kontrolisati maksimalnu brzinu vožnje, zbog znatno otežanog usporavanja vozila.

Da biste imali tačniju predstavu o karakteristikama prikolica koje nudimo u prodaji, kontaktirajte nas.

Facebook
Twitter
LinkedIn